IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отново поглежда към противоречивата мярка за таван върху цената на газа

Едно от притесненията на Брюксел е свързано със саботаж на газова инфраструктура на общността

11:43 | 22.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кризата в Близкия изток и опасенията за саботаж върху газова инфраструктура върна противоречивата идея за таван върху цената на природния газ в ЕС, пише Financial Times, позовавайки се документ, до който има достъп. Таванът върху цената на газа беше въведен в началото на 2023 година, но от тогава пазарът на газ се успокои съществено  и цената на суровината се понижи с 90%. Механизмът, срещу който имаше силна съпротива от индустрията и отне месеци за съгласуването му, така и не влезе в сила.

Сега няколко фактора, сред които и ескалацията на конфликта меджу Израел и "Хамас", увеличиха цената на газа с около 30% от началото на октомври. В петък търговията на нидерландската борса TTF приключи при цена от 50 евро за мегаватчас.

Според източници на FT рекордните резерви от природен газ в Европа, както и относително ниската цена (спрямо 2022 година) няма да са достатъчен буфер, ако се стигне до разширяване на конфликта в Близкия изток, както и при подновените опасения за саботажи по газовата инфраструктура.

На 8 октомври стана ясно, че има намаление на налягането в тръбите на газпровода Balticconnctor, който свързва Финландия и Естония. Разследването след това показа, че най-вероятната причина е взрив на тръбите. Ройтерс съобщи, че интересът на разследващите привлече присъствието на китайски е руски кораб в района. Само NewNew Polar Bear, плаващ под китайски флаг, и търговския кораб с ядрен двигател "Севморпут", са били в региона по време на експлозията, посочват финландските власти. Те са в контакт с Пекин и Министерството на външните работи на Русия, за да бъде изяснена ситуацията около корабите.

Разследващите са намерили "твърди предмети" около мястото на инцидента и в момента се анализира дали те са свързани по някакъв начин.

Освен тръбите в близост има и унищожен подводен телекомуникационен кабел, както и частично повреден кабел, свързващ Естония с Швеция, което повдигна въпроси относно сигурността на подводната критична инфраструктура на ЕС.

Очакванията са, че предложението за таван върху цената на газа ще бъде внесено през следващия месец под формата на удължаване на сегашния механизъм.

През декември 2022 година темата за таван на цената на газа предизвика разгорещени дискусии в ЕС. Борсовият оператор ICE заплаши, че ще се изтегли от Нидерландия, ако се стигне до това ограничение, което ще изкриви пазара. Държавите спореха дали да ограничат цената само на руския газ, или на всички доставки в ЕС.

България беше сред държавите, които настояваха за ограничаване на цената на газ за всички доставки.

В крайна сметка ЕС одобри таван на цената на газа от 180 евро за мегаватчас, като механизмът влезе в сила от 15 февруари 2023 година. Първоначално Брюксел предложи ниво от 275 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 22.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още