IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПП-ДБ предлагат дерогацията на „Лукойл Нефтохим“ да отпадне от 15 март

И аз искам да падне дерогацията, но мой първи приоритет е пазарът на горива в България да бъде стабилен, каза и премиерът Николай Денков

17:05 | 15.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дерогацията на рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ за руски петрол да отпадне от 15 март, предлагат от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Още днес ще предложим и датата 15 март, която обсъдихме с колегите, и сме склонни още да намалим периода на тази дерогация. Сега е скъсен до октомври, но ние го намаляваме и до 15 март“, каза заместник-председателят на Комисията по енергетика Радослав Рибарски (ПП-ДБ), цитиран от БТА.

Преди ден енергийната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС дерогацията, която позволява използването на руски нефт от рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“, да отпадне в тридневен срок от влизането на закона в сила. 

Предложението на ПП-ДБ е на 15 март да отпадне дерогацията както за нефт, така и за нефтопродукти. Рибарски отбеляза, че тогава ще е отминал зимният период, който се възприема за рисков. Има редица логистични ограничения при доставките на суров нефт именно в този период, добави той. Рибарски даде като пример това, че при лошо време корабите не могат да минават през проливите, а танкерите с нефт се движат само през светлата част от денонощието, което допълнително удължава срока на доставки, който, ако сега е два-три дни, би станал 30 дни и дори повече.

„Вярваме, че и ГЕРБ осъзнават, че за три дни не може да се направи това преминаване на рафинерията, и докладите, които бяха предложени в секретно деловодство, показват именно опасенията от рязко преминаване към неруски суров нефт“, каза Радослав Рибарски.

„Поемаме риска да бъдем прикрепени към останалите партии „Възраждане“ и БСП, но за нас е по-важно да се подсигурят доставките на хората, да има горива и цените да не се повишават", каза Рибарски.

Помолен да коментира изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че някой се облагодетелства от дерогацията, Радослав Рибарски заяви, че промените, които вече са направени, целят държавата да се облагодетелства от тази дерогация. Той посочи, че вече 55% от печалбата на „Лукойл“ се събират авансово.

На въпрос дали са постъпили пари от „Газпром“ от транзитната такса за преноса на руски газ, заместник-председателят на енергийната комисия каза, че вчера в комисията са обсъдили допълнителни промени в тази връзка, които правят данъчно задължено лице ползвателя на газопреносната мрежа. Това допълнително трябва да улесни събирането на именно тази такса, допълни Рибарски. 

Темата за дерогацията на „Лукойл“ беше коментирана в парламента и от премиера Николай Денков.

„Нека да подчертая отново, че и аз искам да падне дерогацията, но като премиер мой първи приоритет, и такъв трябва и да бъде, е пазарът на горива в България да бъде стабилен“, заяви той.

Според Денков с искането дерогацията да отпадне за три дни със сигурност се създават огромни рискове, както е станало ясно от предишните доклади на службите и на съответните министерства.

Той посочи, че целта на Съвета по сигурност, който ще се свика утре във връзка с дерогацията, е службите, министрите и експертите да обсъдят информацията, и тези, които предлагат бързо отнемане на дерогацията, да чуят аргументите против.

„Действително разговорът за това какви средства отиват в руския бюджет е сериозен и важен“, каза Денков. Според него начинът, по който може да се реши този проблем, е, от една страна, да бъдат изтеглени колкото се може повече средства към българския бюджет. По сегашния закон 60% от печалбата трябва да идват в България, каза той. Вторият начин за решаване на проблема е преминаването към неруски нефт, каза Денков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още