IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР утвърди с 11,3% по-ниска цена на газа за януари

Общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка

17:00 | 01.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди новата цена на природния газ за януари - тя е с 11,3% по-ниска или 77,60 лева за мегаватчас, без ДДС.  В разгара на отоплителния сезон намалението с 11,3 % благоприятства индустрията и домакинствата, ползващи пряко природен газ, посочва енергийният регулатор.

На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

КЕВР утвърди цената след извършен анализ на внесените от "Булгаргаз" актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. януари. Те отчитат котировките на международните газови пазари до 31 декември 2023 г. включително.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за м. януари е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 40,33 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

"Булгаргаз" е сключил за януари договор за доставка на втечнен природен газ (LNG) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 месеца
До: sosi ... по 3000 евра за илядо кубика ... хубав газ си беше ... пахнет на матушка !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
sosi
преди 3 месеца
Добре, че се освободихме най-накрая от скъпия руски газ, дето ни го пробутваха за евтин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още