IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стайков: Няма проблем да внасяме ток, но пропуснахме ценно време за реформи

Рязък отказ от въглищата ще създаде сериозен шок за вътрешния пазар и за целия регион, посочи икономистът

19:23 | 18.01.24 г.

България внася електрическа енергия от съседни страни заради по-ниските цени, докато вътрешни генериращи мощности – основно въглищни централи, са изтласкани от пазара заради по-високите производствени разходи.Това е трайна тенденция от години, коментира Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Ситуацията не е по-различна от тази за същия период през 2021 г. След това разходите за газ нараснаха много и съответно газовите централи за ток бяха заместени от въглищни, допълни той.

Според него е притеснително, че политиците проспаха тази тенденция, като се наложи мнението, че това не е проблем и схемата с търговия на въглеродни емисии в Европа няма да издържи.

„Безплатните квоти, които се отпускаха през годините за различните страни и компании, намаляват, а цените на квотите се увеличават и естествено разходите на тези централи растат. Същевременно се правят инвестиции в нови генериращи мощности, които не емитират въглероден диоксид и нямат този разход – това е притеснителното“, каза събеседникът.

„Няма проблем да внасяме ток. Внасяйки електрическа енергия, бизнесът получава по-конкурентна цена, но секторът страда, защото пропуснахме ценно време той да се реформира. През последните две години пропуснахме и голяма част от финансовия ресурс, който този сектор генерира. Вместо компенсации за бизнеса, бяха нужни реформи“, посочи икономистът.

По думите му трябва да се даде отговор на въпроса какво е бъдещето на тези въглищни централи, защото те не могат да работят на пазарен принцип. 

„Също така трябва да се оцени каква част от тези мощности е задължително да работи, тъй като вносът не може да замести изцяло производството на въглищни централи. Ако се откажем от тях от днес за утре, ще създаде сериозен шок не само за вътрешния пазар в България, но и на целия регион“, смята Стайков.

Рязкото застудяване, което настъпи през декември, вероятно е и причината за изненадващите сметки за отопление на потребителите, коментира още икономистът. И припомни, че цените на електрическата енергия за домакинствата през този сезон се увеличиха с 4-5%, а миналата година с още 3%. Само за миналия отоплителен сезон цените на топлофикационните услуги средно за страната се увеличиха с 30%.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още