IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри териториалните ни планове и отпусна 1,2 млрд. евро за отказа от въглищата

Средствата са безвъзмездни по Фонда за справедлив преход

13:40 | 21.12.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) одобри териториалните планове и отпуска 1,2 млрд. евро (2,3 млрд. лева) за отказа от използване на на въглища, става ясно от съобщение от Брюксел. Средствата са безвъзмездни и се отпускат от Фонда за справелив преход, чиято цел е да се постигне въглеродно неутрална икономика на ЕС към 2050 година.

В България областите, които ще получат подкрепа по този европейски механизъм, са Стара Загора, Кюстендил и Перник. Плановете за тях бяха изготвени и изпратени в ЕК в края на септември въпреки сериозните протести на работещите в сектора.

С одобрените средства в следващите шест години там ще бъдат финансирани различни дейности, сред които създаване на възможности за заетост за повече от 15 хил. души, рехабилитацията на 2190 хектара земя с цел развитие на промишлени зони и изграждане на мощности за възобновяеми енергийни източници.

Плановете предвиждат и финансиране на мерки за енергийна ефективност с фокус върху уязвими домакинства, развиване на индустриални паркове и зони и като цяло за подкрепа за диверсифицирането на икономиката чрез нови предприятия.

В региона на Стара Загора ще бъдат подкрепяни и инвестиции от големи предприятия, като предварителен интерес до момента са заявили над 20 компании.

Финансовата подкрепа по всички проекти ще бъде обект на детайлна експертна оценка като част от отворени конкурентни процедури. Около 190 млн. лева за трите региона бяха вече загубени заради забавянето на териториалните планове през втората половина на 2022 година въпреки изготвените проекти, посочват от пресцентъра на Министерския съвет.

С одобрението на трите плана за България приключи програмирането на програмата за справедлив преход и сега усилията в Брюксел се насочват към изпълнението ѝ.

В област Стара Загора, където се намират въглищни мини и четири топлоелектрически централи, финансирането от ЕС ще подпомогне прехода към зелена икономика с нови възможности за работа за живеещите в областта и в десет съседни общини в областите Сливен, Ямбол и Хасково, където живее част от работната сила.

В област Кюстендил процесът по преустановяване на употребата на въглища започна преди две десетилетия. По линия на Фонда за справедлив преход също ще бъдат отпускани средства за квалификация и преквалификацията на работниците и ще бъде оказано съдействие на търсещите работа, включително и на уязвими групи и млади хора.

Перник е третата област, която ще получи средства от Фонда. Тя е съседна на Кюстендил и столицата София и там ще бъдат подпомогнати малки и средни предприятия с акцент върху научноизследователската и развойната дейност, проектирането и инсталирането на фотоволтаични панели и производството на биогаз, както и пилотни проекти за производство и съхранение на водород от възобновяеми източници и за внедряване на възобновяеми енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 4 месеца
До: andy конкретно ти... ДА! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
andy
преди 4 месеца
"Европейската комисия (ЕК) одобри териториалните планове и отпуска 1,2 млрд. евро" Това е за "бакшиши" на сглобката. Останалите да го дyxaмe!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
kanartikina
преди 4 месеца
от еврономенклатурата и Брюкселските зелки одобриха плащане към ПеПерасто-***, ГЕРБерските мафиоти и Башибозука за предаването на енергийния суверенитет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още