IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вятърът продължава да държи под контрол енергийните пазари в Европа

Цената на газа се върти около нивото от 27 евро за мегаватчас на нидерландската борса TTF

14:17 | 22.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Силната буря "Айша" продължава да оказва влияние върху цената на природния газ и електроенергията в Европа. Производството на електроенергия от вятърните турбини в Германия записва нов рекорд в понеделник (22 януари), след като подобри предишния малко преди Коледа, съобщава Bloomberg. Във Великобритания работата на вятърните турбини е под пика от декември, но те произвеждат около 50% от енергията на Острова. Делът на газовите централи е под 20%.

Цената на електроенергията в Германия падна до почти 15 евро за мегаватчас, а във Франция - до 15,20 евро за мегаватчас "в рамките на деня" в сесията на Epex Spot.

Bloomberg отчита, че новите зелени инсталации, които бяха изградени в Европа след началото на войната в Украйна, засега действително успяват да намалят зависимостта на континента от природен газ. За пазарната ситуация спомагат още и пълните газохранилища. По данни на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 21 януари газохранилищата в Европа са пълни до 75% от капацитета си, като в най-голямата икономика и най-голям потребител на газ в Европа - Германия, нивата са дори над средното за Европа - малко над 78%.

Данните за България сочат, че газохранилището в Чирен е пълно до 74,4% от капацитета си. "Булгаргаз" започна да черпи от него за първи път през декември.

Въпреки няколкото студени вълни, като цяло зимата е мека, което означава и по-малко потребление на газ за отопление. Прогнозите сочат затопляне към началото на февруари, но и още няколко студени вълни след това. Търговията на пазарите обаче става все по-малко чувствителна на температурните колебания през тази зима.

Статистиката на нидерландската борса TTF показва, че цената на газа в сегмента "в рамките на деня" се търгува за малко над 27 евро за мегаватчас*. В рамките на деня цената намалява с 4% спрямо края на търговията в петък (19 януари) и влияние не оказва и затварянето на един от основните терминали за втечнен газ на Русия на Балтийско море - Уст-Луга.

От началото на годината суровината е поевтиняла с 12,5% на фона на няколкото студени вълни, преминали през Европа.

* Данните са актуални към 14:15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
evlogi
преди 3 месеца
Цените на природния газ на спот пазара вече са по-ниски от тези,които плащахме на Газпром преди няколко години.А все още е зима...Рубашките почти изгубиха Европа, и са вече почти изцяло в ръцете на китайците.Да са живи и здрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 14
zelka007
преди 3 месеца
енергийната трансформация на континента върви успешно засега ... :))) ... началото беше видимо особено миналото и по-миналото лято , след масивните повсеместни присъединявания на фотоволтаични паркове . сега е видимо и с присъединяването на вятърните турбини . скоро и ние , с вятърни паркове в Черно море ... за ужаст! на копейкопоклонниците ... от онова недоразумение в борисовата градина стърчат некви железа !! вземе да се одраска дете !! требе демонтаж !! без реставрация !! а друзя ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още