IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За година газът в България поевтиня с близо 57%

Страната остана само с един дългосрочен договор за доставка на тръбен газ и разчита на втечнен

14:23 | 02.01.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На 1 януари 2024 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри цена на газа от 77,60 лева за мегаватчас. Това е с 11,3% по-ниско спрямо предходния месец декември и с 56,7% по-ниско спрямо цената, одобрена от регулатора на 1 януари 2023 г. (179,33 лева за мегаватчас).

Най-евтин беше газът за българските потребители през август - малко под 60 лева за мегаватчас, а следвайки пазарните тенденции рязко поскъпна през ноември - с 36% до малко над 82 лева за мегаватчас.

Всъщност в последните месеци все по-ясно се вижда влиянието на пазарите върху цената на "Булгаргаз". Страната ни има един дългосрочен договор с доставчик - Азербайджан, където цената се определя на база на петролните деривати (със закъснение от три месеца), а не от търговията на нидерланската борса TTF, която е референтна за повечето газови договори с втечнен газ за ЕС. Освен това газът от Азербайджан покрива около 40% от нуждите през януари, сочат разчетите на енергийния регулатор, спрямо 75% през август 2023 г.

През декември държавната компания започна да черпи от газохранилището в "Чирен", където цената е фиксирана и по-висока от пазарната, защото беше нагнетена през есента на 2022 година, когато цената на TTF достигна ниво от 350 евро за мегаватчас.

В последните седмици цената на газа в Европа нетипично за сезона намалява - само през декември природният газ на TTF е поевтинял с 35,4% и затвори годината с цена от 32,50 евро за мегаватчас. Спокойствие носят пълните газохранилища и липсата на резки застудявания.

Според данни на анализатори европейските търговци и газови оператори са покрили увеличеното търсене на газ при застудяването през декември с резервите си, складирани в Украйна. По този начин газохранилищата  в ЕС останаха на ниво от близо 90% към края на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
На празноглавия слугинаж сега какво му остана? Лукойл? И това ще свърши. А новите реактори ще са от Уестингхауз, както и горивото. Досвидания. Альошата и той ще иде в канала, където му е мястото. България върви по верния път най-накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 3 месеца
Поредното доказателство че колкото по далеч от русия, толкова по добре! Изведнъж се оказа че има по евтин от "евтиния" руски газ и петрол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още