IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците още не усещат по джобовете си стабилизирането на газовите пазари

Не е ясно как ще се отрази рязкото снижаване на газа в газохранилищата след

22:28 | 22.12.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Европейските държави имат рекордни количества газ в резерв, пише CNBC, цитирайки доклад на Moody`s. Към края на ноември газохранилищата са пълни до близо 98% от капацитета си - рекордни количества за това време на годината. Това означава, че рискът от срив на газовия сектор през тази зима е много нисък, а позициите за следващия отоплителен сезон - много добри. Агенцията предрича, че ЕС ще приключи този зимен сезон с газохранилища пълни до 55% от капацитета си.

Това беше постигнато благодарение на действията на правителствата, както и подобрената ефективност и при бизнеса, и при домакинствата, както и, за съжаление, заради забавянето на икономиката във водещите европейски държави. Освен увеличените количества втечнен газ, ситуацията в енергийния сектор се подобрява от увеличеното производство на ядренте и водните централи, както и мекото време през зимата.

Скъпата енергия подхрани инфлацията през 2022 година. Сега с намаляването на цената  на газа на пазарите на едро, се вижда и намаление на енергийните цени, а съответно - и на инфлацията (до 2,4% през ноември).

И макар че газовите пазари са вече съществено по-спокойни и цените на едро са четири пъти под нивата от 2022 година, потребителите все още плащат високи сметки за потребения природен газ, пише Moody`s. В петък (22 декември) търговията на нидерландската борса TTF затвори при цена на януарските контракти от 34 евро за мегаватчас.

Цените в сметките на потребителите обаче още са високи и волатилни, защото случващото се на пазара се отразява в сметките с няколко месеца забавяне, заради природата на самата търговия и доставките, отчита още агенцията.

Според заключенията европейците все още не могат да почувстват в пълна степен намаляването на цената от началото на годината. Все още има ценови натиск върху потребителите - домакинства и индустрия, което се вижда в интереса на компаниите да преместят бизнеса си извън ЕС, се казва в доклада.

Нещо повече - въпреки стабилните доставки в краткосрочен план, няма яснота за възможностите на системата да издържи при бързо намаляване на запасите при продължително застудяване през следващите години. Особено притеснителен е сценарий, при който и Азия е изпитва същите проблеми и успява да "изтегли" доставките, предвидени за Европа.

Цените на газа в Европа ще останат волатилни, основно заради увеличения геополитически риск. Влияние могат да окажат много фактори, включително и пълното прекратяване на доставките на руски тръбен газ, както и блокиране на терминали (каквото имаше в Австралия по-рано през годината).Натиск моган да оказват и военни конфликти, дори и далеч от Европа - например войната между Израел и "Хамас".

Нов ръст на газовите цени в Европа обаче ще смачка икономическата активност и ще донесе нови предизвикателства за енергийноинтензивнто произвоство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
wart
преди 4 месеца
По голямата част в хранилищата са от времето когато тръбопроводният природен газ за 1000м3 плащаха 170 долара. 2022 година беше много мека, топла зимата и много малко се използва . Тези *** за какъв евтин газ говорят когато в момента в Нидерланската борса е 380 долара за 1000м3.Тая година като използват по- голямата част от газта до-година на каква цена ще запълнят газохранилищата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 4 месеца
Намалените цени на природния газ предоставят възможност за по-широк достъп до енергия, осигурявайки необходимите ресурси за икономическото и социалното развитие. Този напредък може да бъде ключов за подобряване на качеството на живот и разнообразяване на енергийния микс. Ето например е чудесна новина, че януари даже ще е по-ниска цената с 7... 8 процента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още