IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия очаква значително намаление на цената на тока на регулирания пазар

Една трета от домакинствата в страната бяха защитени от енергийната криза с регулирани цени през 2023 г.

10:09 | 14.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През втората половина на годината цената на електроенергията на регулирания пазар в Италия ще бъде съществено намалена, прогнозира местният регулатор ARERA, цитиран от Ройтерс. През миналата година около една трета от домакинствата в страната бяха защитени от енергийната криза с регулирани цени на електроенергията.

Сега обаче ARERA очаква стабилизиране на пазара и постепенно мярката ще отпадне. От 1 юли защитени остават 4,5 млн. уязвими домакинства - основно възрастни хора, хора с увреждания и т.н., а останалите ще бъдат върнати отново на свободния пазар.

Според енергийния регулатор през следващите месеци може да се очаква рязко понижение на цената на електроенергията, като причината за това е евтиният природен газ. От институцията все още не са определили цените за следващия период - април-юни, а изявленията се базират на ситуацията на енергийните пазари през февруари и март. Новите регулирани цени на електроенергията в Италия ще бъдат обявени в края на март. 

В последните месеци на европейските пазари цената на суровината трайно остава под нивото от 30 евро за мегаватчас. Това връща и интереса към газовите електроцентрали не само в Италия, но и в други големи европейски икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още