IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия се отказва от въглищата след 2025 г.

Страната е одобрила изграждането на газови централи с капацитет от 3,4 гигавата през последните две години

16:31 | 07.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италия планира да спре производството на електроенергия от въглища в края на 2025 година, съобщи енергийният министър Джилберто Пичето Фратин пред местния парламент, цитиран от Ройтерс. Изключение от този план ще бъде о. Сардиния, където отказът от въглища ще се случи в периода 2026 - 2028 година.

Спирането на въглищните централи ще бъде отразено в актуализирания национален план "Енергетика Климат". Държавите от ЕС  трябва да актуализират документа съобразно новите реалности в енергийната сфера и да го представят пред ЕК за одобрение.

Идеята на италианското правителство е да замени въглищните централи с газови и през последните две години са издадени разрешителни за изграждането на четири големи газови централи с капацитет от 3,4 гигавата, а съществуващите централи ще бъдат модернизирани и мощностите им ще бъдат увеличени. Допълнително Италия ще разчита и на зелените мощности.

С този план Рим се надява да изпълни целта за намаляване на въглеродните емисии - газът е по-малко замърсяват от въглищата или петрола.

Пред депутатите енергийният министър беше категоричен, че страната почти е сложила край на зависимостта си от руския природен газ. Това беше една от целите на две правителства - и на Марио Драги, и сегашното на Джорджа Мелони, след началото на войната в Украйна.

През 2023 г. руският газ има дял от 4% от общия внос, докато вносът от Алжир се увеличава и делът му вече е 36%, спрямо 28% през 2022 г. Увеличават се и вносът на втечнен газ от Катар и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още