IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден спад в производството на ток от изкопаеми горива през 2023 г. отчита Европа

Емисиите въглероден диоксид намаляват с 19%, сочат данни на еколози

11:00 | 08.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2023 година производството на електроенергия от вятър преминава дела на газовите централи в енергийния микс на Европа, сочат данни на екологичната организация Ember, цитирани от Ройтерс. Според тях производството на електроенергия от изкопаеми горива намалява с рекордните 19% на годишна база. При газовите централи спадът е от 15%, а при въглищните - 26%.

В същото време производството на електроенергия от вятър се увеличава с 13% и вече има дял от 18 на сто в енергийния микс на Европа, изчисляват още от Ember. През миналата година газовите централи са имали дял от 17% от енергийния микс на Европа, а въглищните - 12%.

Ядрената енергия е около 23% от микса, а като цяло възобновяемите енергийни източници - соларни панели, водни централи, вятърни паркове и т.н., са произвели 44% от потребената електроенергия в Европа през миналата година.

На фона на ръста на ВЕИ и намаляването на изкопаемите горива в микса, въглеродните емисии на Европа намаляват с 19%. Потреблението също намалява - с 3,4%, което се дължи и на топлото време през миналата зима, както и на свиването на търсенето от индустрията. Очакванията са за ръст на потреблението на електроенергия през 2024 година, което да е свързано с електромобилите и използването на термопомпи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още