IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша иска да запази субсидиите за въглища, докато построи първата си АЕЦ

И други европейски страни искат да продължат да подкрепят изкопаемите горива, смятат във Варшава

12:18 | 20.03.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полша ще опита да запази субсидиите за въглищните си централи и след 2028 година, докато изгради първата си ядрена централа, коментира пред Ройтерс зам.-министърът по климатичните промени и стратегическата енергийна инфраструктура на страната Мачей Бандо.

"Нямам никакво съмнение, че въглищните централи ще бъдат необходими за енергийната система, докато не бъдат естествено заместени от ядрените централи", коментира той.

Правителството на Доналд Туск заяви желанието си да ускори енергийния преход на Полша, но въглищата днес осигуряват 60% от произведената електроенергия. Варшава обяви плановете си за изграждане на шест ядрени реактора, като очакванията са първата централа да заработи през 2033 г.

Новата власт не вижда причина и да продължава политиката на правителството на Моравецки за разширяване на капацитета за внос на втечнен газ. Според Бандо няма интерес към доставки след разговорите с представители на Чехия, Унгария и Словакия. Още през ноември 2023 г. полската Gaz-System съобщи, че на проведените тестове не са получени достатъчно заявки, за да бъде мотивирано изграждането на нов плаващ терминал за втечнен газ край Гданск.

Бандо се надява ЕК да позволи изключение от правилата, че субсидии за въглищни инсталации могат да бъдат отпускани до 2028 г. Според него страната може да се възползва и от исканията на други държави в общността за удължаване на субсидии за изкопаеми горива - Германия например иска да продължи да подкрепя газовите си централи.

"Сега е моментът, когато обединени, можем да получим известно удължаване на този краен срок", каза още полският зам.-министър. Той допълни още, че не вижда смисъл от увеличаване на капацитета на терминалите за втечнен газ, тъй като интересът към доставките не е голям.

От ЕК на този етап не отговарят на запитванията за коментар, изпратени от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 месец
кажи чесно.... въглищата били субсидирани! :D:D аз знам от копейките, че само ВЕИ се субсидира, това горе е западна пропаганда! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още