IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата ядрена централа на Полша ще струва 20 млрд. долара

Според премиера Матеуш Моревецки Варшава е осигурила средства за първите фази на изграждането, а основната част от сумата ще бъде нужна на по-късен етап

12:54 | 03.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Първата ядрена централа на Полша ще бъде изградена с технологията на Westinghouse и ще коства към 20 млрд. долара, става ясно от публикация на сайта на полското правителство. В края на миналата седмица премиерът Матеуш Моревецки съобщи, че има подписан договор с американската компания, която е в процес на смяна на собствеността.

Пред журналисти във Варшава той коментира, че цената на произведената електроенергия ще бъде относително ниска, допълва европейското издание Politico. Но и не даде повече подробности как ще бъде финансиран този проект. По негови думи Варшава е осигурила средства за първите фази на изграждането, а основната част от сумата ще бъде нужна на по-късен етап от реализацията.

"Има различни начини те да бъдат осигурени", коментира Моравецки.

Плановете са строителството да започне през 2026 година, а през 2033 година да влезе в експлоатация първия от общо трите  реактора от типа AP 1000. Централата ще бъде на брега на Балтийско море на около 80 километра от Гданск. Точното място ще бъде уточнено след Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

Изграждането на ядрени мощности е част от плановете за енергиен преход, а в месеците след началото на войната в Украйна - и като начин за намаляване на зависимостта от вноса на руски енергоизточници, посочват още от полското правителство. Страната е сред най-зависимите от използването на въглища в ЕС - те съставляват към 70% от енергийния микс.  

Целта е ядрената енергия да има дял от 30% в микса, коментира министърът на околната среда Ана Москва. Останалата част ще дойде от офшорни вятърни паркове - към момента Полша няма големи проекти в Балтийско море, макар да има благоприятни условия.

Въглищата са местен енергоизточник, но пък използването им противоречи на Зелената сделка на ЕС.

В последните години Полша активно работи за намаляване на зависимостта си от вноса на руски петрол и природен газ. От април 2022 година доставките на газ от "Газпром" бяха прекъснати, а от началото на есента страната вече разчита на Baltic Pipeline, по който тече газ от Северно море. Полша заяви, че няма да купува петрол от декември 2022 година, въпреки че може да се възползва от дерогацията, защото получава суровината по тръбопровод.

Полша е една от малкото държави в бившия социалистически блок, която остана без ядрена централа. Варшава имаше подобни планове през 80-те години на миналия век, но инцидента в Чернобил и финансов недостиг ги преустанови, припомня Politico

Сега обаче плановете на страната са повече от амбициозни - шест реактора в две централи до средата на 40-те години на този век и евентуално още една ядрена централа. В изпълнение на тази идея преди дни полските власти подписаха и меморандум за сътрудничество с Южна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още