IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешката CEZ ще развива малки модулни ядрени реактори

Компанията подписа меморандум за разбирателство с канадската OPG за иновации в ядрените технологии

14:26 | 14.10.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Чешкият енергиен гигант CEZ ще работи съвместно с канадтската Ontario Power Generation (OPG) по проект за развитие на малки модулни ядрени реактори, става ясно от съобщение на канадската компания.

Според подписания по-рано тази седмица Меморандум за разбирателство двете компании ще обменят информация за иновации в ядрената енергетика и безопасно производство на чиста енергия. Целта е минимализиране на финансовия и технологичния риск при развитие на новите технологии в бъдеще.

И CEZ, и OPG имат планове за въглеродна неутралност до 2040 г. и виждат ядрената енергетика като стъпка в тази посока.

Новите ядрени мощности, включително и малките модулни реактори, ще бъдат съществена част от енергийния микс на бъдещето на фона на целите за декарбонизацията, пише още OPG. Нисковъглеродна, надеждна и сигурна ядрена енергия може да покрие растящите нужди от електроенергия заради електрификацията на икономиката и транспорта.

Канадската компания разработва проект за малък реактор в своята централа "Дарлингтън" на брега на езерото Онтарио. Очакванията са той да влезе в експлоатация в края на това десетилетие. Срокът зависи от процедурата по одобрение, допълват от компанията.

В Европа CEZ, която доскоро управляваше електроразпределителната мрежа на София, също започна първите стъпки в развитието на ядрените технологии. Компанията взе решение да разшири капацитета на своите ядрени централи - АЕЦ "Темелин" и АЕЦ "Дуковани".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още