IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша ударно подписва договори за строителство на ядрени мощности

В сряда правителството на страната ще разгледа проекта за първата ядрена централа, който да бъде реализиран от Westinghouse

14:39 | 01.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В рамките само на няколко дни Полша подписа две споразумения с две различни компании за развитие на ядрени проекти на територията на страната. В понеделник (31 октомври) делегация, водена от вицепремиера Яцек Сасин, подписа в Южна Корея писмо за намерение за изграждането на четири блока от типа APR-1400 край селището Понтнов в централната част на страната. Изпълнител ще бъде Korea Hydro & Nuclear Power.

Очакванията са до края на годината Полша и Южна Корея да имат план как да бъде реализирана идеята.

Това се случва броени дни, след като премиерът на страната Матеуш Моравецки съобщи, също в Twitter, че е избран изпълнителят на проекта за изграждането на първата ядрена централа в страната - Westinghouse. Новата мощност ще бъде позиционирана на брега на Балтийско море край селището Хочево. Моравецки отбелязва в своя туит, че договорът ще бъде разгледан на заседанието на Министерския съвет на 2 ноември.

Европейското издание Politico пише, че американската компания, която отскоро има нови собственици, се е конкурирала с френската EDF и южнокорейската държавна компания Korea Hydro & Nuclear Power за този проект. Говорител на правителството коментира, че реализацията на идеята ще изисква много подобрения на инфраструктурата в региона, включително и пътната.

"Ядрената енергия е безопасна, чиста и екологична", коментира Моравецки в своя профил във Facebook по повод подписаното вчера споразумение. Според него тя допълва зеления преход и възобновяемите енергийни източници, а инвестициите в нея осигуряват работни места във високотехнологични сектори.

Полша е една от най-зависимите от въглищата европейски икономики. Страната вече разработва идеи за замяната им, като основно ще заложи на ядрени централи (поне три) и крайбрежни вятърни паркове. Макар и с излаз на море страната още няма значима енергийна офшорна мощност.

Европейската комисия (ЕК) прие ядрената енергия като допустима в енергийния преход на общността. Еколозите бяха категорично против, отбелязвайки че подобни проекти са скъпи и бавни за изпълнение и отвличат инвестициите от зелените проекти. От Брюксел обаче коментираха, че те не препоръчват един или друг проект, а отбелязват възможността ядрената енергия да подпомогне екологичните цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Във всичките ядрени проекти на поляците е предвидено оползотворяване на отпадната топлина от реакторите . Освен това те ще си строят турбините , генераторите и топлообменниците ... Най-вероятно ще са АР1000 , 7-ми в Козлодуй ще е същият , общо се гласят 6 такива да построят + трите корейски ... Общо за $40млрд ... Балтик пайп бачка , тъй на антиваксърете-газовици да им спорен денят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още