IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша се превръща в гореща дестинация за ВЕИ инвеститори

Страната е притискана от зелените цели на ЕС да се откаже от въглищата, а проектите за офшорни паркове валят

08:30 | 22.02.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Полша бързо се превръща в гореща дестинация за инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Страната е единствената в ЕС, която още не е потвърдила плановете на общността за въглеродно неутрална икономика до 2050 година, защото разчита основно на въглищата - над 70% от необходимата енергия идва от тях, пише в анализ Ройтерс.

Но растящият натиск от Брюксел, високите цени на квотите за емисии и настроенията сред гражданите за действия за опазване на околната среда накараха правителството на Полша да започне да обръща внимание на проекти за зелена енергия. Основно става въпрос за вятърни паркове и слънчеви панели.

Страната има дълга плажна ивица, но нито един офшорен парк досега, отчитат още от Ройтерс. Разположената отсреща Дания пък има толкова инсталации, че вече покрива половината от потреблението си с вятърна енергия. Датска е най-голямата компания за изграждане на подобни вятърни паркове - Orsted.

Наскоро компанията сключи договор с най-големия производител на енергия в Полша - PGE, за развитието на проекти за офшорни вятърни паркове.

Германската RWE също има интерес към страната. "Полша е много привлекателна, може би един от най-привлекателните развиващите се офшорни пазари в Европа", коментира Холгер Матисен, ръководещ звеното за офшорна енергия в Скандинавия, Полша и Балтийските страни в компания.

Германският гигант планира да предложи проект за изграждането на 350 мегаватов офшорен вятърен парк. PGE и Orsted пък имат идея за няколко обекта с обща мощност от 2,5 гигавата.

Полша е много по-апетитен пазар спрямо преди 5-6 години, потвърждава интереса към страната и източник на Ройтерс в друга международна енергийна компания. Страната става атрактивна не само с плановете за намаляване на дела на въглищата, но с пазарната си либерализация, посочват инвеститорите.

Интересът към Полша не спира дотук - испанската Iberdrola купи дял от Sea Wind, за да получи възможност да строи офшорни паркове в Полша, а държавната шведска компания Vattenfall подписа меморандум с химическия производител Synthos за проучване на потенциала в полското крайбрежие.

За целия този инвеститорски интерес тласък даде одобрението на дългоочаквания закон за вятърните паркове в Полша. В него са предвидени договори за разлика, които гарантират стабилни приходи от инвестицията.

В момента Полша има 49 гигавата инсталирани енергийни мощности. 72% от електроенергията през 2020 година е от въглища, а останалият дял се разпределя между газ, водни централи, вятърни паркове на сушата и соларни панели.

Страната е на опашката в ЕС по дял на възобновяемите източници в енергийното потребление, включително и транспорта. Плановете на правителството обаче са да инсталира между 10 и 16 гигавата соларни панели, между 7 и 10 гигавата вятърни паркове на сушата и между 8 и 11 гигавата офшорни вятърни паркове до 2040 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
значи , в офшорните зони никой няма да ти реди турбини за по неколко десетки милиона всяка и тя да не работи ... :))) ... в момента в балтийско море и по атлантическото крайбрежие парковете се проектират с тези турбини :https://***.ge.com/renewableenergy/wind-energy/offshore-wind/haliade-x-offshore-turbine#:~:text=The%20Haliade%2DX%20offshore%20turbine,capacity%20factor%20above%20industry%20standard.https://***.siemensgamesa.com/en-int/-/media/siemensgamesa/downloads/en/products-and-services/offshore/brochures/siemens-gamesa-offshore-wind-turbine-brouchure-sg-14-222-dd.pdfhttps://***.vestas.com/en/products/offshore-platforms/v236_15_mw#!grid_0_content_0_Containerа са толкова високи , заради постоянния вятър на височина от 100 до 200м над морската повърхност , затова им дават и толкова голям фактор на капацитет ... не гледай общия капацитет на вятърните турбини в една държава , защото там са включени и наземни такива и недобре проектирани , и стари паркове . гледай фактор капацитет на някои от най-новите и модерни паркове , в момента има такива над 45% вече s 9 и 10МВт турбини ...а това което се случва в калифорния и тексас , е следствие от екстремни климатични условия , а не от прекомерна интеграция на ВЕИ ... щото в тексас около 10 газови блока , един ядрен , и няколко въглищни не са сработили поради замръзване на водни и тръбни съоръжения . та не знам колко са ти виновни ВЕИ-тата , които даже не са ги и смятали за през зимата да подават ток ... :))) ... миналата година от екстремните жеги във франция , като започнаха да се изключват аварийно ядрените блокове по лоара ... ?! и там ли ВЕИ-тата са ти виновни ... ?! в калифорния поради екстремните жеги и прекомерната консумация на ток , непредвидена като възможност , започна каскадно изключване или щото ВЕИ-тата са ти виновни , че те даже не са смятани да работят вечерта . айде по-сериозно като разсъждавате по темата . в едно си прав , това е началото , те първа ще става по-весело ... :)))най-лесно се влиза в обувките на импа за "зелените талибани" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Фен съм на ВИЕ, даже съм си сложил у нас фотоволтаици, но от това не следва, че трябва да си затваряме очите. За последните 10 дена производството беше около 0-та, казвам го от първа ръка. Проблемите на Тексас (тази година), на Калифорния (миналата) са само началото. Какво ще стане когато милиони коли минат на ток ? По този път, по който ни бутат зелените, ще стигнем до пълен енергиен локдаун. Баланс трябва, а не лозунги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
Полша има механизъм за капацитет още 15 години за въглищните си централи, кани се да праве АЕЦ с янките. Така че тия ВЕИ ще ползва само като допълнение на микса още поне 20-30 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Това са най-точните данни.Действително в Германия средния капацитетен фактор на вятърните паркове на сушата е около 23%.Досегашните вятърни паркове в Полша на сушата работят с около 27-28% капацитетен фактор.Офшорните вероятно ще стигнат 40%-45% с по-новите ВГ, но резултатът ще е много далеч от тия 140 гвтч със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Те могат да напишат и 30 часа на денонощие, обаче фактите ти ги посочих, при това взети от германски източници. Продължаваш да дрънкаш глупости. Ако можеше да се достигнат тези числа, немците да са го направили. Обаче не са - пределът е някъде там и е от години така. От това, че публикуваш чужди лъжи и правиш твърдения на тяхна база следва, че и ти си разпространител на лъжи. Апропо, любопитна ми е нашата статистика за вятърките - вероятно е още по-трагична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
хе ... имаш неква фобия ... :)))гледаш тук официалният им документ за програмата , ако искаш го прехвърли целият , ако искаш само страница 19 ...http://psew.pl/en/wp-content/uploads/sites/2/2019/08/The-future-of-offshore-wind-in-Poland-PWEA-report.pdfна стр.19 четем : Polish EEZ reaches at least 1012 GW, with output potential of 50 TWh per yearпосле смятаме : 50 / 10 = 5 * 28 = 140 та така стигаме до тази цифра ...първоначалният проект е за 10ГВт сега е вече за 28ГВт , ще търсят фактор на капацитет 50-60% , или 28 * (0,5)0,6 * 365 * 24 = (122640)147168 или пак около 140ТВтч се въртим ... :))) ... това е от техни официални лица ... не е от зелето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Как се пишат лъжи !Зелката пише, че с 28ГВт ветро капацитет щял да произведе 140 ТВч годишно. По прости сметки се оказва, че всички ветрогенератори следва да работят 13,7 часа в денонощието на пълна мощност !!! (140ТВч = 140'000 ГВч - делим на 365 дни - по 384ГВЧ на ден, делим на 28ГВт мощност).Реалността показва, че в една Германия вятърките са с инсталирана мощност 60.6 ГВт и са произвели 123.5ТВч (данните са за 2019г.), което прави средно около 5.6 часа ефективна работа на ден. Това е ДВА и ПОЛОВИНА пъти по-малко от глупостите на зелето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
markov
преди 3 години
Бе да вземат да проучат опита в Тексас да не стане да се молят на Путин да им дама ток в студената зима ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
ами нормално ... имат вятърен потенциал --> строят ... ние имаме вятърен потенциал --> ?? ...планират около 28ГВт капацитет и да произвеждат около 140ТВтч с него , демек около 60% от търсенето на електрическа енергия в полша през 2040г . иначе 2005 планираха незнамсиколко ядрени централи и реактори , като първата трябваше да работи от 2020г . очевидно не е така ... сега последно търсят инвеститор за една централа с начало на търговски операции 2033-2039г ... :)))междувременно LG строи завод за $1,5млрд за батерии , имат производство на електрически автобуси , строят хъб за втечнен газ , вече са третият най-голям производител на водород в европа , адаптират газопреносната си мрежа за насищане със зелен водород ... и развиват геотермална енергия за отопление ... ?! дали не се повтарям пак ... ?! та цената за на геотермалната енергия за отопление за градски нужди в полша е около 25лв за МВтч , пък на газовата топлофикация софия е 82лв за МВтч ... *** кой ти гледа в това глобално затопляне ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още