IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" купува дела на Shell в "Сахалин-2" за 1 млрд. долара

Разрешение за покупката на дела имаше и "Новатэк", но до сделка не се стигна

13:21 | 26.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След разрешение на руското правителство газовият гигант "Газпром" купува дела на Shell от 27,5% в проекта "Сахалин-2". Решението е публикувано в правния портал на Русия. Определена е цена от 98,4 млрд. рубли (около 1 млрд. долара).

Трансакцията ще се извърши между "Сахалинский проект", която е част от структурата на "Газпром", и проектната компания "Сахалинская Энергия", която стана правоприемник на "Сахалин-2" през юни 2022 година. Тогава правителството пое контрола над проекта и предложи на чуждестранните акционери да запазят дела си или да го предложат за продажба.

В него освен Shell участват още японските Mitsui и Mitsubishi, които решиха да запазят дела си, за да си гарантират доставките на втечнен газ от проекта.

Източници на Ройтерс коментират, че Shell е предпочела да се изтегли от Русия изцяло, водена от опасенията, че Москва може да изземе западни активи в отговор на санкциите, налагани за войната в Украйна. Официално от компаниите не отговарят на запитванията за коментар, допълва агенцията.

Разрешение за покупката на дела в находището имаше и "Новатэк", чиято основна дейност е свързана именно с втечнен газ. До сделка обаче така и не се стигна, припомня ТАСС. През есента на 2023 година беше определена същата цена на дела.

През 2022 година делът на "Сахалин-2" се оценява на около 3% от световните доставки на втечнен газ. Пазарите му са основно Южна Корея, Япония, Индия и Китай. Износът на природен газ не е под санкции, но много държави в ЕС предпочитат да намалят зависимостта си от руския природен газ. През миналата година производството на втечнен газ от проекта намаля до 10 млн. тона спрямо 11,5 млн. тона през 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още