IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството намери пари за енергийния фонд, скъпия газ и дълговете на "Топлофикация София"

В бюджета на Министерството на енергетиката ще бъдат преведени общо 1,6 млрд. лева допълнително

17:46 | 27.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С решение на Министерския съвет по бюджета на Министерството на енергетиката ще бъдат преведени 1,6 млрд. лева допълнителни средства, става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

Парите ще бъдат разпределени за Фонд "Сигурност на електроенергийната система" и за гарантиране на финансовата стабилност на дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

С решение на Народното събрание финансовият министър беше задължен да покрие дефицита във Фонд "Сигурност за електроенергийната система" (ФСЕС) в размер на 1 млрд. лева до 30 март.  Недостигът на средства беше причинен от по-ниските цени на квотите за въглеродни емисии, които България има право да търгува в европейската схема ETS, както и заради по-ниската цена на електроенергията, което намалява вноските на производителите на ток във фонда.

За създалата се ситуация алармира председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Според него при това положение ФСЕС няма да може да покрива компенсации за бизнеса и домакинствата при по-висока цена на електроенергията. На въпрос на Investor.bg дали този дефицит не е само на хартия, тъй като при ниската цена на електроенергията няма да има нужда ФСЕС да изплаща компенсации, а при поскъпване - ще се  увеличат и приходите във фонда, Добрев отговори, че ще е проблем за цялата система.

"Този дефицит от 1 млрд. лева ще продължи да съществува, защото трябва да бъдат компенисирани ВЕИ-производителите, американските централи. Тогава няма да има проблем за битовите потребители, но ще има проблем за цялата система", заяви Делян Добрев.

Според изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на тока за бита би се повишила с 20%, ако се налагаше дефицитът да бъде покрит през сметките на домакинствата. Председателят на комисията Иван Иванов беше категоричен, че не би се съгласил на този вариант, защото не може да отговори на въпросите на потребителите защо се повишава цената на тока.

Сега Министерския съвет ще преведе малко над 700 млн. лева за ФСЕС, въпреки че според министърът на енергетиката в оставка Румен Радев изявленията за 1 млрд. лева дефицит са преувеличени. Във фонда има 430 млн. лева, които са буфер, уточни Радев пред журналисти.

С решението на Министерския съвет се компенсира Българския енергиен холдинг (БЕХ) и заради неплатените сметки на "Топлофикация София". С преведените средства ще се компенсира и високата цена на газа, съхранен в газохранилището в "Чирен". София очаква нотификация от ЕК на схемата, като прогнозите са, че отпускането на средствата няма да бъде отказано от Брюксел. Сумата по тази схема е 278 млн. лева и от нея ще се възползва основно "Булгаргаз" като компанияята, която има най-голямо количество газ на съхранение в газохранилището.

"Имаме задължения в огромен размер от страна на "Топлофикация София" към енергийния сектор за газови доставки през годините. Натрупването на тези задължения се прехвърляше от страна на "Булгаргаз" към БЕХ, което доведе до задължения на топлофикационното дружество към държавния холдинг. Останалата част, която продължаваше да расте през годините, се натрупваше като салда към "Булгаргаз“, коментира след заседанието на правителството енергийният министър в оставка Румен Радев.

"Топлофикация София" остава общинско дружество и не става въпрос за смяна на собствеността, отбеляза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още