IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново забавяне - терминалът за втечнен газ в Александруполис ще заработи от 1 май

Цената на газа от март ще спадне с 18%, след като беше изработен механизъм за компенсация на скъпия газ в "Чирен"

11:03 | 28.02.24 г. 4
Пристанището на Александруполис. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Пристанището на Александруполис. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Терминалът за втечнен газ в Александруполис в Гърция ще влезе официално в търговска експлоатация на 1 май, стана ясно по време на заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което бяха обсъдени цените на природния газ в България от 1 март.

Очакванията бяха терминалът да заработи през първото тримесечие на 2024 година - вероятно към 10 март. Директорът на дирекция "Търговия с природен газ" в "Булгаргаз" Веселин Синабов обаче съобщи, че търговската експлоатация ще започне едва през май. Дружеството е било поканено да заяви количества, които ще ползва през терминала, до 1 март. България чрез държавното дружество "Булгартрансгаз" е акционер в проекта с дял от 20%.

В момента текат изпитания на съоръжението и първият танкер с технически газ вече е разтоварен на терминала, уточни още Синабов.

По време на заседанието стана ясно още, че правителството е изпратило за нотификация в ЕК и механизма за компенсация на скъпия газ, нагнетен в газохранилището "Чирен". Сумата е 278 млн. лева, с която ще бъдат компенсирани всички потребители на газохранилището (основно "Булгаргаз").

"Няма причина този механизъм да не бъде одобрен", коментира председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, припомняйки, че скъпият газ беше нагнетен през есента на 2022 година. Тогава търсенето в Европа рязко се повиши след промяна в директивите, задължаваща страните от ЕС да нагнетят газохранилищата си до най-малко 80% от капацитета им. Малко по-късно беше взривен и газопроводът "Северен поток", което също предизвика сътресения на пазара.

Пълните газохранилища обаче оказаха натиск на цената на газа през тази есен, но "Булгаргаз" не успя да се възползва от по-ниските цени на пазара. Други европейски компании се възползваха от предложенията и съхраниха известни количества газ в Украйна.

Заради очакваните компенсации и ниските цени на нидерландската борса TTF от "Булгаргаз" очакват и по-ниска от първоначално предложената цена за март - около 58 лева за мегаватчас.

На 12 февруари от компанията прогнозираха цена от 62,39 лева, което е с около 12% надолу спрямо февруари. Ако пазарните условия се задържат в последните два дни на месеца, газът в България ще поевтинее с около 18 на сто. В момента в сегмента в рамките на деня цената на TTF е малко под 25 евро за мегаватчас. Месечният индекс, който всъщност участва в ценообразуването на "Булгаргаз", е малко по-висок.

Окончателното решение ще бъде взето по време на закрито заседание в КЕВР на 1 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 1 месец
До: khao като те гледам, отговаряш на описаните от теб критерии, много по-добре от мен. Умел си в занаята, браво! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 1 месец
До: 0pk Това е бот/скрип, мааа...същото като теб и нищо не помни, повтаря само кавото са му забили в програмата, хахаха! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 1 месец
Админите на сайта да сложат пробно 24h толеранс за писане на новорегистрирани, да видим тоя с развълнувалата се жена, дали ще си помни акаунта на другия ден. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още