IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще стане, когато не КЕВР, а пазарът определя цената на тока?

НЕК няма да е обществен доставчик, но все още ще изкупува електроенергията на AES

18:47 | 22.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С промени в Закона за енергетиката от края на 2023 г. беше заложена пълната либерализация на небитовите потребители и първите стъпки за освобождаването на пазара за домакинствата. Така от 1 юли 2024 г. Националната електрическа компания (НЕК) вече няма да е обществен доставчик на електроенергия за крайните снабдители (електроснабдителните дружества), а потребителите ще могат да изберат търговец (включително и електроснабдителните дружества, които са и лицензирани търговски дружества), който ще купува електроенергията за тях на свободния пазар. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече няма да определя нито квоти за производители, нито ще определя цени.

Промените за бита обаче ще стават постепенно и на този етап те ще бъдат защитени от своеобразен таван - прогнозна цена, която ще бъде определяна от Министерския съвет, към която КЕВР ще добавя компенсация за търговците в размер на до 7% от цената на правителството.

Ще има и съобразяване с инфлацията, както и други промени, описани в предложението за изменение на Наредба 1 за ценообразуването от 2017 г. Текстовете бяха публикувани за обществено обсъждане преди няколко дни, а днес (22 февруари) в КЕВР се проведе и дискусия със заинтересованите страни. Всички участници в нея посочиха, че това е стъпка в правилната посока, продължаваща реформата на пазара, но и критикуваха основни моменти в нея.

Венцислав Марков, търговски директор на НЕК, коментира, че макар и с отпаднала функция на обществен доставчик, за компанията остават някои задължения като например задължителното изкупуване на електроенергията от AES (ТЕЦ "Марица Изток 1"). Той поиска да има предвидени компенсации за компанията заради тези разходи и повдигна темата за тарифния дефицит.

Според изказване на директора на НЕК Мартин Георгиев през есента на 2023 г. компанията е натрупала към 2,5 млрд. лева дефицит, произлизащ от задължението да осигури определени количества електроенергия на регулирания пазар, съобразявайки се с квотите на КЕВР, при фиксирана цена на енергийния микс.

От работната група на КЕВР, разработила промените в наредбата, уточниха, че по отношение на AES ще бъде запазен старият модел за компенсации - през Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС).

Представителите на електроснабдителните и електроразпределителните дружества не виждат логика да се включи инфлацията при определянето на разходите за покупка на енергия за балансиране, но от КЕВР обясниха, че това е "буфер" за по-плавно поскъпване на електроенергията, в случай че Министерският съвет по някаква причина се забави с определянето на базовата цена и има рязка промяна на цената на енергийната борса.

Разходите за баланс зависят от пазарната цена, съгласи се експертът на КЕВР Пламен Младеновски, но и посочи, че причините за дисбаланса на системата в последните седмици е поведението на крайните снабдители. Според него те дават завишени прогнози за потреблението, с което се стига до излишък до 750 мегавата товар в системата в някои часови диапазони.

Младеновски каза, че заедно с производството от ВЕИ, завишенията на прогнозното потребление, са сред големите заплахи за системата.

По време на дискусията експертът Георги Самандов поиска опростена процедура за лицензиране на енергийните търговци, които искат да доставят ток на бита. Според него има опасност да се повтори ситуацията от либерализацията на пазара за дребния бизнес, когато 622 хил. компании не избраха търговец, а се оказаха разпределени при електроснабдителните дружества.

КЕВР работи на пълни обороти, увери председателят Иван Иванов и допълни, че промени по отношение на лицензите се подготвят с преходни и заключителни разпоредби на Наредба 6, като процедурата е в ход в регулатора. Той не изключи и други изменения в нормативната уредба, ако се налага.

Мария Кръстева от Асоциация "Свободен енергиен пазар" (АСЕП) пък отчете, че моделът за бита е излишно усложнен и призова да бъде приложен този за бизнеса - без допълнителните компоненти, които да определя КЕВР. Тази схема обаче е заложена с промените в Закона за енергетиката, отчете Младеновски.

В енергийния регулатор очакват становищата на заинтересованите страни по предложените промени в 14-дневен срок, който започва да тече от 23 февруари. Окончателно текстовете ще бъдат одобрени на закрито заседание на КЕВР, което беше насрочено за 14 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още