IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Либерализацията на енергийния пазар цели облекчаване, а не проблеми за бита

От средата на 2024 г. домакинствата свободно ще могат да избират най-подходящия за тях план

12:51 | 08.11.23 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Либерализацията на електроенергийния пазар цели улесняване на потребителите, а не създаване на проблеми, коментира премиерът акад. Николай Денков по време на инициативата "Властта говори открито" за въпроси и отговори през Facebook, чрез която призова и за смята на състава на ЦИК. Той уточни, че от средата на 2024 година производителите на електроенергия за бита вече ще бъдат на свободния пазар и това ще позволи на домакинствата да изберат най-подходящия за тях тарифен план.

"Ако мога мога да направя аналогия, тя е с мобилните оператори", каза премиерът и допълни, че това ще позволи по-индивидуален подход за потребителите, например ако някой ползва повече ток нощем или през почивните дни. Либерализацията ще даде възможност на производителите да дефинират различни тарифи, а потребителите да потърсят най-изгодната за тях и да сменят доставчиците.

Денков беше категоричен, че ще има механизми, които да ограничават повишаването на цената на електроенергията, особено за уязвимите потребители.

Последните текстове за либерализацията на енергийния пазар бяха блокирани от президента Румен Радев. Според проекта на програмата на Народното събрание ветото трябва да бъде разгледано в петък (10 ноември), но депутатите не успяха да съберат кворум днес (8 ноември) и програмата още не е одобрена.

Денков коментира и повишаването на цената на природния газ у нас. От 1 ноември цената на обществения доставчик "Булгаргаз" се повиши с 36%, като основната причина за това са външни фактори - поскъпването на газа на нидерландската борса TTF, която е референтна за договорите за доставка на повечето газови компании в Европа.

Премиерът припомни, че традиционно газът поскъпва през зимата, когато потреблението е по-високо. На TTF цената от лятото се повишава с повече от 60% и увеличението в България е по-малко, отколкото в Европа, каза той.

България купува газ през терминалите в Турция и Гърция, както и тръбен газ от Азербайджан, чиято цена е договорена преди години и е по-ниска от пазарната в момента.

"Не виждаме причина да водим преговори с ненадежден партньор", каза премиерът по повод доставки на руски газ в България и припомни, че руската компания "Газпром" спря доставките на газ за страната и отказа след това да разговаря с нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 2
fvekqybckjxh
преди 5 месеца
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спеpма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба:----- https://mub.me/medik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 5 месеца
До: Скъсана_Ушанка охоо дойде и правописната полиция. Само това ли не разбра от текста? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 аве олюв, колко ше ти стане борсовия ток, когато най-накрая останем само на перки и панелки? Ще могат ли да си го позволят хората ти, със заплатите дето им ги плащаш? Разкажи ни още, когато си плащаш борсовия ток, взимаш ли субсидии от държавата за него? А може би така си сключил договор с доставчика си, че да получаваш само зелен ток, без примеси на въглища и радиоактивни изотопи? Лицемер нешастен. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: 0pk Малооумен копейник, би ли обяснил на четящите тук значението на думата "милярд" , че такава дума в речника няма. Сигурно е нова??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 5 месеца
До: 0pk ... кво плащаш вместо мен ве лекенцe ... токът ли ми плащаш вее ... наемите ли вее ... заплатите на хората ли ми ?! кво ми плащаш нефелче ... много сте и сте силни на милиони и милиарди за квото се сетите - ядрени реактори , хранилища , заплати на разни по въглищните централи , ама коги опре до сметка 100 или 150лв да плащате ставате много серт ... нали сте заможни ве ?! недъгаво племе ревльовци ... аз съм на борсов ток от години ... !! ... да си ме чел да ми тежи ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 3
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 , айде пак някой друг да плаща вместо вас, а вий само паметници да бишкате и да прибирате каймака от зелените данъци. Като се научите да строите, тогава ше ви зимат на сериозно. До тогава сте обикновени кухи зелки. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 14
zelka007
преди 5 месеца
До: 0pk ... хехе ... нищо не сте изпълнили ... първо ще си доизплатите ефффтиният ядрен ток , после ще си изплатите хранилището за ядрени отпадъци , после ще изплащате новата ядрена централа с ефффтин ядрен ток , после ще плащате заплата на въглищарите до 2038 , после ще им плащате преквалификация и рекултивация , чак подир ще започнете да ползвате безплатен ток от перки и слънчаци ... ако нещо не ти харесва да сте мислили преди да си поръчвате реактори и да искате въглища ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 как така БЕХ трупа милярди загуби ве?!? Нал плана за перки с панелки е преизпълнен за години напред и като видим данните на ЕСО изпадаме в екстаз от количествата безплатен ток в мрежата?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 15
zelka007
преди 5 месеца
До: 0pk ... смехурко ... на зануленият вероятно му е екстра така , това е бил планът . той е велик шахматист , надиграл колективният запад на негов терен и предвидил текущият развой ... !! ... ти докога очакваш БЕХ да трупа милиарди загуба ве ?! ток ли не може да си плащаш ве ?! некой ти е длъжен с нещо ли ?! нъл си заможен и начетен , за ток ли не можеш да изкараш ?! ревльовци ... :))) ... паметника нещо се е климнал , да не сте започнали без мен ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
* Денков: Либерализацията на енергийния пазар цели облекчаване, а не проблеми за бита* - Необходими са само няколко месеца в компанията на кирчо и кокорчо, за да се превърне един академик в обикновен мошеник, лъжжец и шарлатанин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още