IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът блокира законовите промени за либерализацията на енергийния пазар*

Опасенията на Румен Радев са свързани с ръст на цената на тока

11:41 | 19.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за енергетиката, които се отнасят до пълната либерализация на електроенергийния пазар, става ясно от съобщение на президентството. Оттам отбелязват, че причината за това са опасенията за ръст на цената на тока за потребителите.

Законодателните промени предвиждат началото на процеса от 1 юли 2024 година, когато изтича и сегашният регулаторен период, в който цените на електроенергията за бита се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Пълното отваряне на пазара трябва да се случи 18 месеца по-късно - до края на 2025 година. Либерализацията на енергийния пазар е задължение на България по европейските директиви. Страната е последната в общността, в която част от цените се определят регулаторно, а не на свободния пазар.

Бизнесът вече е изцяло на свободния пазар като процесът започна преди години и първи от регулирания пазар излязоха най-големите потребители на електроенергия, използващи мрежите високо и средно напрежение. Цялостната либерализация трябва да приключи с излизането на домакинствата на свободния пазар. Първи подобни стъпки бяха направени през 2016 година, когато на битовите потребители беше позволено да излязат на свободния пазар, а за целта електроразпределителните дружества разработиха и стандартизирани товарови профили. 

Опасенията на президента са, че в закона е предвиден много кратък срок за отваряне на пазара, което ще доведе до рязко повишаване на цената за бита. Радев отбелязва все още голямата разлика между цената за домакинствата и цената за бизнеса на свободния пазар.

Но дори и на свободния пазар компаниите получиха компенсации от държавата в месеците на енергийната криза. Подобни мерки взеха и други държави в ЕС - и за потребителите, и за бизнеса, и те получиха одобрението на Брюксел. От Министерския съвет, който е вносител на промените в законодателството, отбелязаха, че има механизъм за преодоляване на шока за потребителите, в случай че се стигне до ръст на цената. Според президента обаче критериите за определяне на енергийно бедните домакинства, които ще получават подкрепата на правителството, са непълни.

Законът действително предвижда помощи за енергийно бедните, които ще бъдат отпускани от Фонда "Сигурност за електроенергийната система" (ФСЕС). В мотивите на Румен Радев обаче е записано, че липсва адекватен механизъм за осигуряването на нужните средства. "Ако те не бъдат гарантирани, това ще доведе до крайно негативни последствия за енергийния пазар, за сигурността на снабдяване на битовите потребители и съответно до сериозни икономически и социални сътресения за държавата и нейните граждани", допълват от президентството.

Президентът вижда още един недостатък на промените - заличава се функцията на Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик на електроенергия, но не се уреждат договорни отношения на компанията. Например ще останат ли в сила договорите за изкупуване на енергия от въглищните централи. Те могат да влошат съществено финансовото състояние на НЕК. Радев допълва, че в същото време отпада и възможността министърът на енергетиката да определя количества електроенергия, които да бъдат изкупувани от ТЕЦ "Марица Изток 2", което пък поставя в риск централата, а и въглищните мини в региона.

В момента в микса на НЕК, който се продава на регулирания пазар, влизат дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от въглищните централи в Маришкия басейн, независимо каква е цената им и дали има по-евтини алтернативи, както и количества от ТЕЦ "Марица Изток 2", които се определят със заповед на енергийния министър, за да бъде съхранена централата. Другите източници на електроенергия в микса са зелените централи и АЕЦ "Козлодуй".

Премиерът акад. Николай Денков коментира пред журналисти, че няма никаква опасност от рязък скок на цената на електроенергията и не очаква текстовете в Закона за енергетиката да бъдат блокирани при повторното им разглеждане в парламента. "При подготовката на промените в Закона за енергетиката бяха направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията", допълни Денков, цитиран от правителствената пресслужба. 

* Информацията е допълнена с коментара на премиера акад. Николай Денков

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Пишман Investor
преди 6 месеца
Трака-трак, трака-трак идва товарният влак......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още