IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60% от тока за бита на либерализирания пазар ще идва по дългосрочни договори

Пълната либерализия на електроенергийния пазар в България ще стане през 2026 г. , предвиждат промени в Закона за енергетиката

13:31 | 27.07.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търговците и крайните доставчици, които снабдяват битовите потребители на напълно либерализирания електроенергиен пазар, ще трябва да осигуряват 60% от тока чрез дългосрочни договори. Това е записано в мотивите към промяна в Закона за енергетиката, публикувана за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации.

Домакинствата ще имат възможност да сключват договори с фиксиран срок и на фиксирана цена, или с динамична цена, но само за клиенти, които имат "умни" електромери.

Продължителността на договорите за доставка ще бъде поне една година, се казва още в проекта за промени, изготвен от Министерството на енергетика.

Дългосрочните договори могат да осигурят сигурност, но в началото на енергийната криза през лятото на 2021 година от бизнеса се оплакаха, че доставчиците им по дългосрочни договори за електроенергия масово ги прекратяват, изплащайки неустойка, и така намаляват загубите заради високите цени на пазара.

Текстовете предвиждат още пълната либерализация на пазара на едро да приключи до края на тази година, а регулираният пазар, на който са домакинствата, да бъде премахнат до началото на 2026 година.

С отварянето на пазара енергийният регулатор ще отнеме служебно лиценза на Националната електрическа компания (НЕК) за обществен доставчик. Квотите за доставка на електроенергия от производителите също ще бъдат премахнати на 31 декември 2025 година, пише още в проекта.

В предложението за промяна е предвидено още разработване на критерии за енергийна бедност, както и подкрепа за енергийно уязвими клиенти. Критериите за тяхното определяне ще бъдат включени в специална наредба, която ще бъде изготвена от Министерския съвет. Имено липсата на определение за енергийна бедност, както и на уязвими потребители, бавеше освобождаването на пазара.

През април 2023 година Европейската комисия изпрати до България мотивирано становище за неизпълнение на европейските правила за либерализацията на електроенергийния пазар, предвидени в директива от 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 9 месеца
На входа на Топлофикация сложиха едни фирмички да отчитат, щото тя нямало как. И тук ще сложат посредници. Много. А цените - нагоре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 9 месеца
До: sha-3 ... тамън , нали това искахте туканка всичкото копейкопоклоник ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
sha-3
преди 9 месеца
Комунисти ,Sir, ще фалират АЕS Гълъбово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още