IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство замразява енергийната либерализация

Плановете досега бяха за пълно освобождаване на енергийния пазар до 2025 г.

17:07 | 21.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Служебното правителство замразява пълната либерализация на енергийния пазар и няма да работи за излизането на битовите потребители на свободния пазар. Това заяви категорично президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел. Той участва в заседанието на Европейския съвет, тъй като в страната няма редовно избрано правителство.

Държавният глава заяви, че се надява и следващото правителство да не освободи пазара.

Плановете доскоро бяха пълната либерализация на енергийния пазар да се случи до 2025 г. Първоначално се предвиждаше това да стане поетапно - първо на свободния пазар да излезат потребителите с голяма консумация.

Енергийната криза в момента обаче явно замразява тези планове. Една от най-големите неясноти при преминаването на свободния пазар е как ще бъдат защитени уязвимите потребители. Години наред все още няма приети критерии по този въпрос, а в условията на енергийна криза въпросът е съществен.

Късно снощи лидерите на ЕС одобриха принципно няколко предложения за нормализиране на ситуацията на енергийните пазари. Сред тях са общите покупки на газ на доброволен принцип, динамичен ценови коридор на газовите пазари и таван на цената на газа, когато той се използва за производството на електроенергия.

През следващата седмица този пакет ще бъде разгледан и подробностите около него уточнени на заседание на министрите на енергетиката от общността.

"Целта е да бъде запазена конкурентоспособността на европейската икономика", категоричен беше българският държавен глава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още