IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков призова за смяна на състава на ЦИК заради несправяне с местните избори

Засега премиерът няма да иска оставката на министъра на електронното управление, изчакват се резултати от проверка по казуса с машините на вота

10:53 | 08.11.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) не се справи този път добре с провеждането на изборите, наруши Изборния кодекс, не изчака докрай срока за валидирането на машините. Заради това несправяне с изборите трябва да се търси смяна на състава на ЦИК. Това каза премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии във Facebook – инициатива на правителството, която се провежда всеки месец.

Премиерът допълни, че този състав на ЦИК е от времена, в които политическата конфигурация е била съвсем друга и че този състав не отразява реалността в момента.

Що се отнася до работата на министъра на електронното управление Александър Йоловски, Денков призна, че има непоследователност. От една страна, министерството е дало повод за отпадането на машините на първия тур, на втория тур обаче организацията с машините е била добра. Денков е поискал обстойна проверка на министерството. Скандалът с машините е много неприятен, защото хвърля сянка върху работата на цялото правителство, призна Денков и заяви, че няма да иска оставката на министъра на електронното управление, наредил е проверка и изчаква развитието на казуса. „Тогава ще решим как да действаме“, посочи Денков. Той заяви, че моментът е напълно неподходящо да се сменят министри.

Премиерът изброи активностите на Министерството на електронното управление, посочвайки въвеждането на електронните бележки за училище, електронните рецепти, връчването на електронните фишове и наказателни постановления.

Във връзка с поисканата от Денков оставка на председателя на ДАНС премиерът каза, че е представил на президента много сериозни мотиви за прикриване на нарушения на закона и за политически пристрастия. Според него Румен Радев трябва да подпише тази оставка и ще го направи - иначе той ще носи отговорност за сигурността на страната.

Според Денков президентът надвишава правомощията си и това е пречка за работата на правителството. Денков изрази надежда, че този проблем ще бъде осъзнат и ще се стигне до диалог.

"Президентът няма никакво право да отказва поисканата смяна на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията по Конституция и закон. Така че отново той надхвърля пълномощията си. А доводът, че някой ще овладее служблите, е несъстоятелен", смята премиерът.

Николай Денков каза, че не се притеснява от промените в ДПС, защото „промените на техните лидери са си вътрешни въпроси на партиите, аз няма какво да ги коментирам“. Припомняме, че във вторник председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подаде оставка като лидер на партията. "Ние трябва да работим с всички партии, които подкрепят кабинета“, каза Денков.

На въпрос дали очаква ГЕРБ да оттегли подкрепата си за правителството, Денков отговори, че това е решение на партията. „Ако ГЕРБ се интересува от частно партийните си интереси, това може да бъде тяхно решение. Ако те се интересуват от развитието на България, от изпълнението на програмата, която заедно с ГЕРБ сме заложили за правителството и парламента, тогава не би трябвало да оттеглят подкрепата си“, каза премиерът.

На въпрос ще подаде ли оставка, ако България не влезе в Шенген тази година, Денков отговори, че се работи усилено и най-важното е да се завършат промените в Конституцията. Премиерът посочи, че работата по този въпрос се оценява високо от всичките ни партньори. По думите му има сериозно намаление на потока от мигранти, както напредък и по въпроса за върховенството на закона. 

По присъединяването към еврозоната Денков каза, че единственият критерий, по който сме извън правилата, е инфлацията, която е по-висока. „Но и тук има прецеденти – Хърватия беше приета в еврозоната, без да изпълнява този критерий. България може да изиска преглед, за да покаже че няма проблем с финансовата стабилност“, каза Денков.

Премиерът обърна внимание, че правителството работи за повишаване качеството на живот, за да искат хората да живеят и да работят в България и да се върнат тук. Той изтъкна, че в последните две години има значително увеличение на социалните разходи. „Има много сериозен пакет, който беше осигурен и ще продължи да се осигурява. Има и допълнителни средства за заплати. Трябва да бъдат приети данъчните закони, за да може да направим бюджет", посочи Денков.

На въпрос за актуализацията на пенсиите премиерът посочи, че ръст ще има в средата на 2024 г. с около 11%. „Така хората ще получават коледни добавки всеки месец“, заяви той.

На въпрос за пътното строителство Денков отчете, че се работи, макар и не с темпове, които искаме. По магистрала „Хемус“ в момента се работи по първите три участъка, както и по всички пътища, които свързват отделните части на страната.

Има обявени четири обществени поръчки за над 60 влака и 18 локомотива, работи се по осигуряване на още железопътни мрежи, каза още Денков. 

По отношение на здравните въпроси и проблемите около издаването на електронни рецепти премиерът заяви, че правителството няма да се откаже от електронните рецепти и дигитализацията на процесите в сектора. Той посочи, че електронните рецепти са европейската практика и тя ще изсветли някои проблеми, като например недостигът на лекарства. „Има сблъсък на лобита в няколко отношения - кой да изписва крайните лекарства, доколко да имат влияние фармацевтите, доколко могат да бъдат използвани генерици“, посочи той. Това, което се обсъжда с министъра на здравеопазването, е при нужда да се сложи преходен период по отношение на определен тип общности, като например хартиени рецепти в спешната помощ.

Министър-председателят коментира и теми, засягащи образованието. Той посочи, че "Дигитална раница“ е налична, всички учебници от 1 до 7 клас са качени на онлайн платформата, но проблемът е, че няма подготовка за учители и ученици как да се използват. По тази причина са предвидени обучения. Денков уточни, че след ротацията, когато стане министър на образованието, оценката на добавената стойност ще влезе в действие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Alex Silver
преди 6 месеца
Тоя е за гонене за съвкупна вредителска дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още