IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 17 хил. учители ще упражнят иновативни методи за преподаване с "Дигитална раница"

Почти всички дейности по изграждане на единната безплатна електронна платформа за обучение са приключили

18:30 | 03.11.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Над 17 хиляди учители ще преминат обучение за работа с платформата „Дигитална раница“ и използване на иновативни методи на преподаване. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Всеки от учителите ще придобие компетентност да използва и прилага различните функционалности и дигитални образователни ресурси в платформата. Те ще могат да разработват електронни уроци по своите предмети, които да публикуват и за общодостъпно ползване в „Дигиталната раница“.

Към момента почти всички дейности по изграждане на единната безплатна електронна платформа за обучение са приключили. В нея са качени всички учебници от първи до седми клас.

От следващата учебна година и учебниците от осми до 12-ти клас ще бъдат достъпни безплатно в „Дигиталната раница“. Необходимо е обаче тя да се „напълни“ с допълнително съдържание – онлайн уроци, упражнения, тестове, създадени и споделени от самите учители. За всеки одобрен и публикуван за общодостъпно ползване урок учителят, който го е изготвил, получава заплащане от 179 лева.

Предстоящите обучения на учителите ще се провеждат по 109 програми, разработени от 9 университета и 14 обучителни организации.

Педагогическите специалисти, участвали в курсовете, ще получат удостоверение с присъдени квалификационни кредити.

Платформата "Дигитална раница" е безплатна и осигурява достъп до електронни уроци за ученици от първи до 12 клас. Дава се възможност на учителите да публикуват разработени от самите тях дигитални уроци. Платформата служи и като информационен портал за родители, като им позволява да следят обучителния процес на своите деца и да получават актуална информация за оценките, отсъствията, бележките и задачите им за самостоятелна работа.

Достъпът до нея се осъществява на адреса чрез националните образователни акаунти на ученика и учителя в @edu.mon.bg или регистрацията на родителя в Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още