IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Цоков: Готова е "Дигиталната раница" на Министерството на образованието и науката

Платформата предлага онлайн уроци и възможност за задаване на задачи за домашна и самостоятелна работа

12:31 | 13.08.23 г. 2
Министърът на образованието Галин Цоков. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Министърът на образованието Галин Цоков. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Готова е "Дигитална раница" - сайт на Министерство на образованието и науката, където е структурирано учебно съдържание за всички класове и достъпът до него е безплатен. Това каза министърът на образованието и науката Галин Цоков пред bTV в отговор на въпроса кога ще бъде намалена тежестта на училищните раници.

С платформата "Дигитална раница" министерството цели да помогне при решаването на предизвикателствата при неприсъствена форма на обучение, както и такива при присъствена или хибридна форма на обучение, става ясно от сайта.

Платформата предлага онлайн уроци, възможност за задаване на задачи за домашна и самостоятелна работа. Тя служи и като информационен портал за родители, като им позволява да следят обучителния процес на своите деца и да следят за оценките, отсъствията, бележките и заданията им за самостоятелна работа, както и до всички учебни материали, пише БТА. 

Министърът напомни в разговора, че вече има възможност за учениците, които не са успели по здравословни причини да се явят на изпитите след седми клас, да го сторят на допълнителна дата. Тя се определя със заповед на министъра.

Предвижда се промените да влязат в сила от следващата година. „Досега тези ученици получаваха служебно нула точки. Така те нямаха шанс да се класират за училищата, които бяха избрани. Ние ограничаваме децата и техните родители в такава ситуация. Трябва да им се даде възможността за избор“, коментира Цоков.

По-малко оценки и домашни с цел намаляване на натоварването на учениците в модулите по избираема подготовка са част от предложенията, които се предвиждат за промени в училищното обучение и предстои те да влязат в сила от тази учебна година.

Относно актуалната тема с борбата с насилието и агресията Цоков обяви, че просветното министерство ще осигури повече психолози в училищата. В тази връзка той е поискал увеличаване на бюджета, за да могат да бъдат наети повече такива специалисти в системата на образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 13.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
danchomentata
преди 8 месеца
Първото звънче удари,първи път събра ни в клас.Колко весели другари,колко радост в този час!На редици подреди нинашият учител мил.Тук и той преди годинималък ученик е бил.https://armybg.com/bg/product/3553/armeyska-brezentova-meshka-nova.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
danchomentata
преди 8 месеца
Цоки, за източния фронт не е ли по-подходяща мешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още