IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70% от лекарите нямат възможност да издават електронни рецепти

Лекарският съюз отново настоя да се върне възможността за хартиена рецепта, ще търси правата си в съда

13:38 | 02.11.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз (БЛС) отново настоява да се върне възможността за хартиена рецепта за антибиотици и лекарства за диабет. Това каза Иван Маджаров, председател на организацията, цитиран от БТА.

По думите му тази възможност би трябвало да остане, докато поне 70% от рецептите започнат да се изписват електронно и „до момента, когато сме убедени, че има адекватен контрол върху разпространението на лекарства“.

Електронното изписване на рецепти за антибиотици и лекарства за диабет влезе в сила на 16 октомври 2023 г. Според БЛС изписването на електронни рецепти за антибиотиците не е постигнало декларираните цели за контрол и анализ.

Във всички държави в ЕС съществува възможността за изписване на хартиена рецепта, освен в Испания, посочи той. Липсата на възможност за хартиена рецепта нарушава правата на лекарите и на пациентите, допълни Маджаров.

Изписването на електронни рецепти за антибиотиците не постига декларираните цели за контрол и анализ, каза той и припомни, че антибиотиците не са в списъка на Специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА).

По думите му не е известно какви са наличностите на антибиотици в страната, нито дали наистина е намаляла продажбата им, тъй като такъв контрол няма, а над 400 аптеки не са вписали данни от продажба на антибиотици в Националната здравноинформационна система. 

На 16 октомври 2023 г. влезе в сила забраната за издаване на хартиени рецепти за антибиотици и от тогава досега българските лекари са издали 204 230 рецепти, като по тях изпълнението продължава да бъде 66%, а анулираните са 14 164, изнесе данни председателят на БЛС.

Няма как да се знае и дали продажбата на антибиотици е намаляла с 25%, както твърдят от Министерството на здравеопазването, защото не се знае каква е била продажбата преди 16 октомври, когато е-рецептата за антибиотици влезе в сила, каза още той. „Нямаме данни каква част от продадените антибиотици у нас са били верифицирани в аптеките“, уточни Маджаров и призова натискът да не се оказва само върху лекарите, тъй като проблемът не е в изписването, а в отпускането на лекарствата.

70% от лекарите нямат възможност да издават електронни рецепти

"Лекарите, които не са регистрирани като лечебно заведение, нямат възможност да издадат рецепти. Това са 70% от лекарите“, каза още Маджаров. Безплатното мобилно приложение, чрез което може да се изписват рецепти, може да се използва само ако лекарят има регистрирано лечебно заведение и електронен подпис, сигнализираха още от съсловната организация.

„Ако не бъдем чути, ще се възползваме да защитим правата си в съда“, добави Маджаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още