IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eлектронната рецепта ще важи в цялата страна, ще се изпълнява и частично

Въвеждането на електронна рецепта не отменя посещението при лекар, каза председателят на Българския фармацевтичен съюз 

11:37 | 12.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Eлектронната рецепта за предписване на лекарствата за диабет и антибиотиците важи в цялата страна, ще се изпълнява и частично. Това обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов в ефира на Bulgaria ON AIR.

От понеделник, 16 октомври, лекарствата за диабет и антибиотиците ще се изписват от лекарите само по електронен път. Причините за промените са предотвратяване на недостига на лекарствени продукти и справяне с антимикробната резистентност.

Издадените рецепти преди 16 октомври също ще важат и ще бъдат изпълнявани в аптеките до изтичане на давността на самата рецепта.

"За пациента нищо не се променя. За да имате рецепта, трябва да отидете на лекар. Въвеждането на електронна рецепта не отменя срещата с лекар. Като отидете в аптеката, трябва да знаете ЕГН-то си и датата, на която сте били на преглед. Ако няма дата, магистър-фармацевтът няма да може да намери рецептата, така че е добре да се помни тази дата", посочи гостът.

"Всички аптеки отдавна са дигитализирани по Здравна каса. Почти две години работим само с електронни рецепти. Възрастните пациенти са много добре запознати", посочи Маринов.

Той обясни, че електронната рецепта ще важи в цялата страна, без значение къде е предписана. Ще има възможност да се изпълнява и частично, в различни аптеки, дори и в различни градове.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз предупреди пациентите да не очакват, че аптеките ще имат възможност да отпускат лекарства без рецепта. "Аптеката не е магазин. Вътре човек не може просто да влезе и да си купи някои неща", каза Маринов.

По думите му в аптеките действат няколко електронни системи. "Националната здравна информационна система е едната - там са предписванията и отпусканията, всички рецепти по Здравна каса. Другата система е Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти - тя следи наличностите в аптеките, има и трета система - система за верификация на лекарствата. През нея се проверява и се гарантира, че пациентът не е получил фалшифицирано лекарство в аптеката", посочи Маринов.

Той обясни как се процедира, ако в аптеката няма търсеното лекарство.

"Позволено е от закона т.нар. генерично предписване, предписване по съставки. Ако в аптеката няма точно същият антибиотик, те няма как да ви го дадат", каза председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Маринов подчерта, че на електронна рецепта ще може да се изпише всяко едно лекарство, а на хартиените рецепти няма да е възможно предписването на антибиотици и антидиабетни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още