IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАНС докладва за незаконен паралелен износ на лекарства

Три дружества, извършвали износ на медикаменти, включени в забранителния списък, не са изпълнили задължението си да поддават данни към СЕСПА

15:50 | 15.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Нормативната уредба, свързана с износ на лекарства, е била целенасочено разработена в интерес на търговци на медикаменти за сметка на българските пациенти. Облагодетелствани са незаконни схеми, свързани с източване на публични средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и на практика е улеснен износът към държави членки на ЕС и трети страни.

Това обяви пред медиите днес Костадин Ангелов, депутат от парламентарната група ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната комисия по здправеопазване, цитиран от БТА. Ангелов коментира получена справка от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за анализ на причините за недостиг на медикаменти в страната.

В справката се посочва, че в ДАНС е получена систематизирана и анализирана информация за работата на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), като е установено, че нормативната уредба е разработена целенасочено в интерес на търговците и не осигурява ефективни възможности за противодействие или избягване на дефицит на лекарства.

Заради начина на изчисляване на недостига голяма част от лекарствените продукти, забранени за износ до март 2022 г., са отпаднали, в резултат на което е облагодетелстван частният търговски интерес за сметка на българския пациент, стана ясно от коментара.

Според Ангелов не е изключена възможността част от количествата да са фактически налични в складовете на търговците на едро или да са останали единични бройки в аптечната мрежа, което да не отчете недостиг в системата, въпреки че в действителност пациентите няма да имат достъп до съответните лекарства. Макар и спазен законът, по този начин се улеснява износът към държави членки на ЕС и трети страни от български търговци на едро, се посочва в текста на справката, извършена от ДАНС. 

Според цитирания анализ в резултат се задълбочава дефицитът на определени медикаменти. Това води до облагодетелстване на незаконни схеми, свързани с източване на публични средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Анализът на резултатите от проверките установява, че повечето сделки между търговците на едро в страната, са извършени с участието на частни дружества, извършващи вътреобщностни доставки в ЕС на лекарствени продукти, незаконно придобити от аптеки или лечебни заведения, се посочва в текста.

Ангелов уточни, че според справката, предоставена от ДАНС, формулата за гарантиране наличността на медикаментите, е променена. В анализа се посочва, че това е станало през март 2022 г., когато министърът на здравеопазването е указал на Изпълнителната агенция по лекарствата да бъде извършена промяна на формулата за изчисляване на недостига в съответствие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 

Той припомни, че става въпрос за медикаменти за диабет, лекарства за деца и други лекаства.

Ангелов съобщи, че според справката на ДАНС има посочени три дружества, които са извършвали износ на медикаменти, включени в забранителния списък, не са изпълнили задължението си да поддават данни към СЕСПА, както и са се снабдявали с медикаменти от търговци на дребно в нарушение на закона.

Костадин Ангелов е изпратил доклада на ДАНС в прокуратурата, която да провери има ли данни за престъпления относно липсващите лекарства на територията на България. Той припомни, че според решение на здравната комисия в парламента министърът на здравеопазването е задължен всяка седмица да изпраща на депутатите информация за липсващите медикаменти на територията на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още