IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илко Гетов: За недостига на лекарства си играем на „котка и мишка“ с вносителите

Има достатъчно ваксини „Хексацима“ за първи прием при бебетата, чака се нова доставка, увери зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов

14:27 | 11.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министерството на здравеопазването играе ролята на пожарникар по отношение на недостига на лекарства и нещата не могат повече да продължават така. Това каза зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов пред bTV, коментирайки поредния казус с дефицит на медикаменти на българския аптечен пазар.

По отношение на недостига на лекарства си играем на „котка и мишка“ с вносителите, каза той. „Ежедневно получаваме сигнали за липса на инсулин и тази история не може да продължава повече така“, заяви той.

По повод на последния получен сигнал за липсата на „Тресиба“ Гетов каза, че миналата седмица „Тресиба“ е бил в забранителен списък за износ. „Тази седмица вече не е в забранителния списък. Задържа се в складовете, договарят се сделки за паралелен износ и след като се договорят, ще се появи на българския пазар“, обясни той.

„Търговците на едро и производителите поеха ангажимент на работна среща с мен, че тези некоректни практики ще спрат. Аз ги приканвам да вземат мерки, така че необходимите количества за българските пациенти да бъдат приоритетно реализирани. Независимо от това сме предприели и други мерки“, каза зам.-министърът на здравеопазването

Илко Гетов уточни, че паралелната търговия в рамките на ЕС е легална практика. „Поради разликата на цените, поради разликата в количествата и липса на всеобхватен контрол се стига до тези случаи, при които количествата, пристигнали в България, се реализират на други пазари“, описа ситуацията той. 

Зам.-министърът коментира и мерките, които здравното министерство предприе с публикуването на законови промени срещу недостига. Гетов обясни, че е променена формулата за забранителния списък, съкратени са някои срокове, а други са удължени – за предварително уведомяване за липса или недостиг. Увеличени са и санкциите. „Надявам се в следващите месеци мерките да са факт. Следващата мярка по препоръка на Комисията по здравеопазването в Народното събрание е промяна в Наредба 4 и всички лекарствени продукти по лекарско предписание ще са с електронна рецепта, за да знаем всяко лекарство при кой пациент е отишло и в какво количество“, допълни зам.-министърът на здравеопазването.

По повод недостига на шествалентната ваксина за деца „Хексацима“ Гетов каза, че вчера в МЗ са получили уверение от компанията, че количествата от ваксината за България са произведени и опаковани. Предстоят логистичните стъпки, за да достигнат до общопрактикуващите лекари. По думите му проблемът е бил производствен, но до края на месеца, най-късно през септември, ще са налични необходимите количества за почти цяла година.

В момента в страната има над 1000 дози от шествалентната ваксина за деца. Те приоритетно ще се използват за бебетата, които трябва да получат първи прием от тази ваксина. “Всеки следващ прием може да бъде отложен. Нямаме предепидемична обстановка“, посочи Гетов.

Гетов коментира и ситуацията в многопрофилната болница във Враца след подадената оставка на директора и масовото напускане на медици от детското отделение. „Министърът не е приел оставката на директора на лечебното заведение. Надяваме се нещата да бъдат стабилизирани. Това е сериозен симптоматичен проблем с лекарите от различни специалности и педиатрите, които не се добре разпределени“. Според него е възможно в детското отделение да работят педиатри от София или Враца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още