IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК планира отговор на недостига на лекарства в Европейския съюз

За пациентите е по-трудно да се доберат до основни лекарства като пеницилин и парацетамол

12:37 | 12.01.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Брюксел се опитва да сложи край на недостига на лекарства в цяла Европа, запасявайки се с лекарства и задължавайки производителите да гарантират доставките, съобщава Financial Times.

Европейският съюз ще се опита да намали и зависимостта си от Китай и да увеличи местния си производствен капацитет, казва Европейската комисия за изданието.

Ръстът на заболеваемостта през зимата в северното полукълбо и намаленият износ от Китай означават, че за пациентите е по-трудно да се доберат до основни лекарства като пеницилин и парацетамол. Почти всички 27 страни членки на ЕС и Великобритания изпитват недостиг.

Под натиска от правителствата ЕК казва, че ще се намеси, за да гарантира „стратегическа автономност“ на основните лекарства през „системна политика за индустрията“.

Комисията допълва, че скоро ще предложи законодателство, за да „гарантира достъпа до лекарства на всички пациенти в нужда и да се избегнат смущения на пазара на лекарства“. Реформата ще изисква „по-силни задължения за доставки, по-ранни уведомления за недостиг и изтегляния и засилена прозрачност за запасите“, казва комисията.

Ходът е поредният от серия мерки на ЕС за намаляване на зависимостта от вноса, след като пандемията с Covid-19 засегна веригите на доставки. Блокът предлага огромни субсидии за местно производство на силициеви чипове и забрана за износ при стратегически важни продукти.

Възможно е ходът да срещне ожесточена съпротива от страна на фармацевтичната индустрия, която казва, че правителствата трябва да плащат повече за лекарства и да разхлабят правилата за етикетиране и пазарни разрешения, ако искат да увеличат предлагането.

Комисията заяви, че недостигът не е временен проблем, а „системно предизвикателство с множество уязвимости“, включително прекомерно разчитане на няколко държави за определени продукти и начина на регулиране и закупуване на лекарства.

Органът на ЕС за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), създаден в отговор на пандемията с Covid-19, може да организира общи доставки за няколко държави, за да се подобри предлагането.

Здравният еврокомисар Стела Кириакидес очерта плана в отговор на гръцкия здравен министър Танос Плеврис, който поиска действия в писмо до нея миналата седмица. Преди седмица той обяви серия от мерки, за да се пребори недостига на някои лекарства.

Ходовете на Гърция включват забрана за износ – нещо, което ЕС не обмисля за момента. Много продавачи на едро купуват лекарства в Гърция заради ниските цени и после ги продават на други държави в ЕС. Тези компании сега трябва да представят списък на инвентара и продукти в запас.

Друга мярка на Гърция е да се представи списък с алтернативи на лекарствата, които са в недостиг – тактика, възприета и от Обединеното кралство и други страни.

Кириакидес каза в писмено изявление, че ЕК отменя някои регулации и работи с европейски компании, за да увеличат капацитета.

Индустриални търговски групи твърдят, че основната причина за недостига е ръст на търсенето зара високите нива на респираторни заболявания и инфекции, особено сред децата.

Блокадите заради Covid означаваха, че много от тях не са били изложени на инфекции, за да изградят имунитет.

Международната асоциация за генерични и биоподобни лекарства (IGBA), базирана в Брюксел, призова правителствата да споделят повече информация за прогнозите им за заболеваемостта и да разхлабят търговските ограничения, за да позволят лекарства и суровини да се придвижват по-лесно до страни с недостиг. Те трябва да принудят и търговци на едро, аптеки и болници да спрат да се запасяват с антибиотици.

„Сегашните модели на политика не са благоприятни за инвестиции в устойчиво производство за бъдещето“, казва още организацията.

Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации, друга базирана в Брюксел търговска група, казва за FT, че положението с износа в Китай „постепенно се подобрява, тъй като ситуацията с вътрешните доставки става по-добра“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още