IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИАЛ: Лекарствата в забранителния списък не са липсващите

Необходими са законови промени за ефективна работа на системата за проследяване на наличностите

12:23 | 09.01.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) не работи ефективно и трябва да бъдат направени законови промени, за да работи пълноценно. Това коментира по БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов във връзка с проблема с недостига на редица лекарствени продукти на пазара.

В системата са включени 63 продукта, които формират забранителен списък за износ, но продуктите, които са в този списък, не отговарят на сигналите, които постъпват в здравното министерство и в ИАЛ, посочи той.

Кирилов припомни, че държавата няма роля в планирането и заявките на количествата лекарства - системата за проследяване, която е към ИАЛ, проследява различните трансакции между търговците на едро, аптеките и притежателите на разрешения за употреба. Правят се и проверки за наличностите у търговците на едро, има и указания за приоритетно разпределяне на количествата, които са налични при търговците на едро към аптеките, за да няма неравномерно разпределение в страната.

В момента има затруднения в доставките на някои антибиотици и на инхалаторни продукти, които се използват за респираторни заболявания. „В различни периоди на пандемията е имало недостиг на лекарства като продукти за кръвосъсирване, после липсваха някои лекарства за лечение на заболявания на щитовидната жлеза“, припомни Кирилов. И допълни, че извънредни доставки на антибиотици се очакват още тази седмица и недостигът ще бъде компенсиран постепенно в рамките на месец.

„Тази седмица стартират доставки на част от лекарствата под форма на суспензия, които се използват при деца. В следващата седмица започват доставки от пеницилините. Уверението от страна на производителите е, че в рамките на месеца и началото на следващия ще има достатъчно количества, които да компенсират това, което към момента се получава като недостиг“, каза Кирилов.

Директорът на държавната агенция посочи като един от основните проблеми за дефицитите факта, че в складовете може да имат наличен медикамент, но търговец на едро да го изнесе, ако не попада в забранителния списък на СЕСПА. Според него лекарствата, за които има недостиг, трябва да бъдат включени в забранителния списък на системата и да не могат да се изнасят. 

„Най-липсващото в момента в аптечната мрежа са антибиотиците, особено суспензиите за деца. Проблем са и антибиотиците за възрастни“, каза по БНТ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Той уточни, че липсващите лекарства са над 300, като само антибиотиците вече са над 60.

„Има и стотици лекарства, които липсват - за диабет, антикоагуланти, продукти за епилепсия, за психиатрични заболявания, вентолин и пулмикорт за респираторни заболявания“, отбеляза Костов. Той уточни, че причините за липсата на лекарства са различни – при антибиотиците е двойно увеличеното потребление, а при другите лекарства причина е и паралелният износ.

Реекспортът може да бъде повлиян с промени в системата СЕСПА и повече контрол, каза той.

Здравният икономист Аркади Шарков, съветник на министъра на здравеопазването, също коментира по bTV темата с недостига на лекарства у нас. Той увери, че здравните власти продължават да работят по въпроса и уточни, че до два дни се очакват частични доставки на дефицитните антибиотици.

Шарков призова хората да се съобразят с дефицитите на лекарства в аптечната мрежа и да взимат лекарства само тогава, когато е необходимо, а не да се случи като при лекарствата за диабет тип 2, които се купуват с цел отслабване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още