IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се промяна на формулата за изчисляване на недостига на лекарства

Важно е този тип системи да бъдат постоянно надграждани, смята директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов

14:01 | 01.11.22 г.
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Заради липсата или недостига на лекарства в аптечната мрежа се обмисля връщането на старата формула, с която е стартирала системата, която проследява наличието на лекарства в аптеките. Тя беше променена през март. Това каза по БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той обясни, че до март формулата е заложена по начин, при който в забранителен списък за износ попадаха между 290 и 350 продукта. „Беше направена промяна във формулата след извършен одит на системата, след което към момента попадат между 60 и 80 продукта на седмична база“, каза Кирилов. 

Той уточни, че е информиран от Министерството на здравеопазването, че се обмисля връщане на старата формула, за да се обезпечат нуждите на българските пациенти.

„Информацията, която постъпва в Агенцията по лекарствата за липсващи медикаменти, е с различен интензитет. Именно поради това беше създадена система, която да извършва анализ и мониторира количествата. Когато бъде установен недостиг, да се генерира списък, в който като попаднат продуктите, да не могат да бъдат изнасяни“, обясни Богдан Кирилов.

Той уточни, че забранителният списък се генерира на седмична база и включва лекарствените продукти, които имат разрешение за употреба в България, имат регистрирана цена и се разпространяват на българския пазар.

Кирилов добави, че системата отчита наличните в страната количества лекарства - при търговците на едро и в аптеките, и всички изчисления се правят автоматично.

Според него е важно да има комуникация между производителите и техните представители в рамките на асоциации и държавните институции, така че да може максимално рано, когато бъде установен риск от недостиг на лекарства, да се потърсят механизми за справяне с проблема.

„Важно е този тип системи да бъдат постоянно надграждани, за да отговарят на реалната ситуация. Европейският съюз също започна такъв проект, който се очаква да започне работа през 2025 г.“, каза Кирилов.

От години много фармацевтични производители и притежатели на разрешения за употреба изтеглят постоянно лекарства от българския пазар. На пазара липсват десетки лекарства. В същото време системата не ограничава реекспорта към други държави. 

Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас Николай Костов е необходима промяна в механизма на регулиране на осигуряването на лекарства в посока на ограничаване на паралелния износ.

Миналата седмица стана ясно, че от Здравната каса обмислят нова политика в осигуряването на лекарства. Това включва вдигане на реимбурсната сума от 25% или на 50%, или на 75% за най-масовите медикаменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още