IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как паралелният внос на лекарства може да реши казуса с аптечния туризъм?

Практиката може да облекчи ситуацията с изтеглянето на лекарства, коментира Боряна Маринкова

16:21 | 14.09.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Паралелният внос на лекарства може да намали рисковете от аптечния туризъм. Това каза Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Маринкова посочи, че в момента на българските пациенти, ползващи дерегистрирани лекарства, им се налага да пътуват до съседни страни като Гърция, Турция, Румъния или Сърбия, за да си ги набавят.

Пандемията показа, че този "аптечен туризъм" е неустойчив и може да създаде тежки здравни и психологически проблеми, когато бъдат сложени забрани за износ на лекарства или границите бъдат затворени, посочи тя. И допълни, че в момента никой в България не отговаря за безопасността на този обем лекарства. 

"Предлагаме подобни лекарства, които са дерегистрирани, познати са на българския пазар, имат отворено досие на територията на ЕС, да могат да бъдат обект на паралелен внос или на вътреобщностни доставки, като паралелният вносител ще изземе функцията да отговаря за лекарствената безопасност", каза събеседникът.

Това може да се направи с промени в Закона за лекарствените продукти и Наредба 10 за неразрешените лекарства, добави Маринкова. В ЕС функционира система за верификация на лекарствата, в която участват всички паралелни дистрибутори, производители, търговци на едро и голяма част от аптеките.

"Огромен е обемът на неразрешените и дерегистрираните лекарства, които попадат сред българските пациенти, и това става без да бъдат спазени всички необходими регламенти за лекарствена безопасност", отбеляза гостът в предаването.

Паралелният внос трябва да бъде насърчаван и да не бъдат издигани бариери с поставянето на лекарства в забранителни списъци за износ, каза Маринкова. Тази практика може да облекчи ситуацията с изтеглянето на лекарства от пазара след напускането на България на притежателите на разрешения за употреба.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още