IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство: Търговци на едро задържат лекарства в складовете*

До седмица се чакат предложения за решаването на проблема с дефицита на лекарства в търговската мрежа

14:45 | 07.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерството на здравеопазването (МЗ) е открило нарушения във веригата на лекарствоснабдяването в страната. Здравните власти обаче не уточняват какви са те и посочват, че предстоят проверки.

„Има данни, че търговци на едро задържат лекарства в складовете си, което води до дефицит“, каза зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов, цитиран от БТА. Той допълни, че ще се анализират причините, поради които търговците на едро задържат лекарствата.

Това стана ясно след проведеното днес първо заседание на сформирания Специализиран съвет за контрол на лекарствоснабдяването към МЗ.

„На този етап не е констатиран системен проблем. Затова обсъждаме всички възможни начини в най-кратки срокове да направим така, че недостигът на лекарства да бъде максимално ограничен и пациентите да бъдат спокойни, че могат да продължат терапията си", обясни Златанов, цитиран от пресслужбата на ведомството.

Той уточни, че участващите страни в Съвета ще предприемат мерки, за да се се минимизира рискът от недостиг и да има предвидимост на пазара. В кратки срокове ще има по-добър контрол и хората трябва да са спокойни, каза заместник-министърът.

В момента има недостиг на около десетина медикамента, посочи още Златанов. Предстои днес да се установи колко точно медикамента липсват, дали липсват при търговците на едро, може ли да се осигурят чрез паралелен внос, може ли да бъдат адекватно заместени от налични в аптечната мрежа медикаменти, допълни той.

На следващата среща ще се обсъди дали аптеките ще получават информация за наличностите в складовете на търговците на едро на лекарства, уточни заместник-министърът. 

Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании в България, каза, че организацията ще предложи всяка опаковка, отпускана по лекарско предписание, да бъде верифицирана и отписвана от системата за верификация на лекарствените продукти. По думите му в момента в България само около 40 на сто от опаковките, отпускани по лекарско предписание, се отписват от системата.

„Ако се осигури напълно спазване на българското законодателство, опаковките, които са отписани от системата, никога повече няма да могат да бъдат изнасяни в други държави от Европейския съюз“, допълни Денев. Останалите 60% се отпускат на пациент или нещо друго се случва с тях, без да бъдат верифицирани и отписани от системата, обясни той. По думите му такава информация има както за болничните аптеки, така и за самостоятелните.

На въпрос дали трябва да се промени формулата на Специализирана електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти, чиято цел е предотвратяване на недостиг на лекарства на българския пазар, Денев каза, че системата трябва да бъде запазена, работата ѝ да бъде подобрена, използвайки данните от верификационната система. „За да имаме качествени данни от верификационната система, показващи реалния брой опаковки, които се отпускат в страната, трябва 100% от тях да бъдат верифицирани и отписвани от системата“, допълни Денев. За да се гарантира, че няма да има недостиг на лекарства в страната, СЕСПА трябва да работи значително по-добре, отколкото работи в момента, каза още той.

Боряна Марникова, директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, коментира след срещата, че в новосъздадения съвет ще внесе искането да се намалят административната тежест и сроковете спрямо паралелния внос чрез процедури, а не чрез нормативни промени. По думите ѝ трябва да има ясни планове как ще се процедира, когато се установи принудителен недостиг на лекарства, как ще бъдат информирани лекарите и фармацевтите за недостига. „Нужни са строг контрол и недопускане на незаконни практики и престъпления с лекарства“, допълни тя. По думите ѝ твърдението, че се задържат лекарства в складове, за да бъдат включени в паралелен износ, е спекулация, за която няма доказателства. 

„Членовете на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) не задържат лекарства в складовете си“, коментира Оля Василева, директор на БАТЕЛ. Дори и сред някои търговци на едро да има такава практика, то те не са част от асоциацията и е редно институциите да направят проверки, допълни тя, цитирана от БТА.

Според нея ако наистина се осъществява контрол върху съществуващите електронни системи, ще има реален поглед върху наличностите на пазара. „Системата за верификация задължава аптеките, когато отпускат лекарство по лекарско предписание, да го отписват от системата. Ако всички аптеки го правят, ще имаме яснота къде отиват лекарствата и реални данни за пазара“, каза тя.

В БАТЕЛ членуват националните дистрибутори „Софарма трейдинг“, „Фьоникс фарма“ и „Консумфарм“, като извън асоциацията има още двама национални дистрибутори, но търговците на едро с лекарства са над 300, посочи още Василева.

Проблемът с дефицит на лекарства на българския пазар не е нов и ескалира периодично.

Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас Николай Костов е необходима промяна в механизма на регулиране на осигуряването на лекарства в посока на ограничаване на паралелния износ. По думите му на пазара липсват десетки лекарства, а системата не ограничава реекспорта към други държави. 

"Дефицитни лекарства се задържат в търговеца на едро, системата отчита, че ги има на пазара, и след това се изнасят. Тази система трябва да бъде променена", смята Костов.

От друга страна по икономически причини много фармацевтични производители и притежатели на разрешения за употреба изтеглят лекарства от българския пазар.

От Здравната каса обявиха, че са предложили нова политика в осигуряването на лекарства. Повишаване на реимбурсната сума за най-масовите медикаменти предлага управителят на Здравната каса Петко Салчев.

* Допълнена с позицията на БАТЕЛ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още