IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се изсветли процесът по лекарствоснабдяването у нас?

Четири пъти са се увеличили стойностите на изнесените лекарства, подвеждат здравния министър за износа, каза Николай Костов

11:59 | 17.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В аптечната мрежа в България липсват стотици лекарства, които се ползват от хиляди пациенти. Причините за дефицита са различни, но паралелният износ е от основните проблеми за кризата с лекарствата в България. Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред Bulgaria ON AIR в коментар на казуса с недостига на медикаменти, който ескалира в публичното пространство в последните седмици.

"Списъкът на липсващите лекарства е много голям. Става дума за стотици лекарства и това са оригинални лекарства на големи фармацевтични компании", посочи Костов. По думите му дефицитът се дължи най-често или на производствени проблеми, или на такива, свързани с износа на тези лекарства.

Голяма част от липсващите на пазара лекарства са оригинални, патентно защитени, които нямат алтернатива.

"Преди няколко години в списък за износ бяха 60-70 продукта, сега по официални данни са 387 лекарства. Увеличава се и броят на търговците, които изнасят - 27 търговци, както страните, към които са изнесени медикаменти - 21. Оригинални лекарства, защитени с патент, ходят в Турция, Гърция, Македония. Изнасяме и за Ирак, единствената страна извън ЕС", уточни Костов. 

"Общо около 600 лекарства се изнасят. Някои не липсват напълно, но са 10 пъти по-малко от потреблението, което също е дефицит“, каза още Костов.

Николай Костов: Да се реформира системата СЕСПА, за да стане невъзможно заобикалянето й

„Това е каца без дъно, защото нашият пазар е изключително малък. Ние и 10 пъти повече лекарства да внесем от потреблението, те пак ще бъдат изнесени. Това може да бъде ограничено", убеден е той. Трябва да се реформира системата СЕСПА – автоматизираната система за установяване на недостиг, така че да не може да бъде заобикаляна.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки заяви, че в Съвета към министъра на здравеопазването има хора, които му дават подвеждаща информация. Около министъра на здравеопазването има няколко групи от хора, които защитават и се опитват да прокарат различни интереси. Те заблуждават министъра, който е поставен в много трудна ситуация, посочи Костов. 

"Част от екипа са хора, които изнасят лекарства. Става дума за много пари, по неофициални данни за над 300 млн. евро годишно са изнесените лекарства от България. Това са неофициални цифри. Преди бяха 150 млн. лв.“, каза Костов. По думите му четири пъти са се увеличили стойностите на изнесените лекарства, което не може да не се почувства и да не породи проблеми.

Кой е виновен за недостига на важни лекарства в аптеките и как държавата ще се справи с проблема, коментира по БНТ Аркади Шарков, икономист и съветник на здравния министър.

„Няма емпирични данни, които да доказват, че има задържане на лекарства. Където има малки нарушения, спрямо законодателството ще бъдат парирани и съответно глобени“, каза той. По думите му 82 лекарствени продукта са обявени за дефицитни и са със забрана за реекспорт.

Шарков отбеляза, че неслучайно МЗ създаде Специализиран съвет за контрол над лекарствоснабдяването. „Той беше създаден с цел да има публичност и прозрачност на процеса по лекарствоснабдяването в България. Втората цел беше да съберем на едно място всички ключови фигури във веригата на лекарствоснабдяването“, обясни Шарков и припомни, че в Съвета участват търговците на едро, асоциациите на генеричните и на иновативните лекарства, на паралелните износители, на БФС и други.

Работи се по синхронизиране за дигитална система и мобилно приложение, в която ще може да се проверява наличността на дадено лекарство, припомни съветникът на Асен Меджидиев. На опаковката ще има QR код и ще се види пълна информация за лекарствения продукт и сродните му продукти – цена на едро, цена на дребно, възможни заместители, както и къде го има на съхранение в България.

Аркади Шарков обясни, че предстоят разговори с „Информационно обслужване“ и IT отделите за максимално добра координация на тази дейност, което в крайна сметка ще позволи на здравното министерство, Националният съвет по цени и реимбурсиране, ИАЛ във всеки момент да имат цялостен поглед върху лекарствоснабдяването в страната.

През следващата седмица се очаква да бъде изработен алгоритъм за всеки продукт, който ще позволи да се парират възможностите за липса, уточни той. „В дългосрочен план говорим за промяна на модела на лекарствоснабдяване, така че той да бъде универсален и да не се появяват в бъдеще такъв тип казуси“, увери Шарков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още