IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравните власти работят по нов алгоритъм за контрол на недостига на лекарства

Създава се единна номенклатура на лекарствата с рецепта, която ще бъде свързана с машинно четим продуктов код

16:04 | 15.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Седмица след създаването на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването здравните власти анонсираха идеи за предотвратяване на недостига на медикаменти в търговската мрежа.

„Ще бъде създадена единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, която ще бъде свързана с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки медикамент“, каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев след първото заседание на новосъздания Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването.

Съветът беше създаден в началото на ноември, след като беше констатиран недостиг на лекарства в аптечната мрежа.

По думите на Меджидиев предлаганата мярка ще позволи и използването на мобилно приложение, чрез което лекарите и пациентите ще знаят каква е цената на дадено лекарство. „Така ще се контролира и цената, ще се проследят по-бързо предоставените и отпусканите лекарства на пациента“, допълни той, цитиран от БТА. По думите му ще бъде възможно и да се прави анализ на причините за недостига.

„Тази номенклатура ще позволи по-бързото проследяване на доставяните в България и отпусканите количества лекарствени продукти на база постъпващата информация в Специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА), както и анализ на причините за недостиг на всеки лекарствен продукт. В момента работим по създаването на алгоритъм, по който компетентните органи ще могат да предприемат мерки за всеки недостиг на конкретен медикамент“, каза Меджидиев. 

Ще бъдат направени и предложения за промени в нормативната уредба, каза още Меджидиев. Той посочи, че се налагат законодателни промени, засягащи Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти.

„Основният проблем е в СЕСПА, тъй като с така функциониращата система много малко медикаменти могат да бъдат проследявани“, обясни той и уточни, че сега чрез нея се контролират около 60 медикамента. Задържане на лекарства по складовете на търговците на едро няма, увери министърът. Нарушенията, които сме открили, са много малки и те не са причина за недостиг, каза здравният министър.

До седмица ще бъде изработен и алгоритъм, с чиято помощ компетентните органи да могат да предприемат мерки за всеки недостиг на конкретно лекарство.

По думите му причините за недостиг са комплексни - по-слабо производство, доставките, получени от търговците на едро, са видимо достатъчно, но потреблението е по-голямо, презапасяване, недобро зареждане на аптеки в отдалечените региони. Ще се подобри ефективността на отчитане на лекарствата, заплащани от НЗОК, като по този начин ще се предотврати съмнението за злоупотреби, каза още министърът.

В момента от аптечната мрежа липсват около 9 медикамента, но след предприети мерки някои от тях вече са осигурени, посочи още Меджидиев. Той не коментира конкретни медикаменти, но увери, че дори и да липсва някой от тях, може да бъде заместен, а единствените лекарства, използвани за определени терапии, да бъдат доставени в максимално кратък срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още