IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви мерки могат да решат проблема с недостига на лекарства у нас?

Генеричното заместване и паралелният внос са част от възможностите, каза Боряна Маринкова, директор на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства

15:50 | 08.11.22 г.

Има добра практика в Европа, която и България може да използва за решаване на проблема с дефицита на някои лекарствени продукти на пазара. Това каза Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства, в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria.

Поводът за коментара е анонсът на Министерството на здравеопазването от вчера, когато стана ясно, че са открити нарушения във веригата на лекарствоснабдяването в страната. Ще се предприемат мерки, за да се се минимизира рискът от недостиг, увериха от здравното министерство.

„Много често продукти, които липсват поради обективна причина, биха могли да бъдат заместени, за да не се предизвиква паника сред пациентите, с продукти със същото активно вещество, със същата дозировка, със същия начин на приложение”, обясни Маринкова. Тя цитира проучване сред европейски фармацевти от 2021 г., според което на първо място начинът за справяне с недостига на лекарства е генеричното заместване на лекарствен продукт и на второ място - паралелният внос.

„За първото у нас няма законова норма и не е разрешено по закон да има генерична замяна. Това ни поставя в една от трите държави в Европа, където няма такава възможност“, посочи събеседникът. По отношение на паралелния внос има изключително бавни административни процеси, които биха могли да бъдат наваксани с по-голяма оперативност от страна на органите на публичното здравеопазване, за да може в момента, в който се види, че за един продукт има риск от дефицит, веднага да се стартира процедура за бърз паралелен внос, защото това ще бъде същият или подобен продукт и няма да се налага смяна на терапията, обясни Маринкова.

Тя уточни, че когато в България дадено лекарство липсва – а в момента има няколко такива по чисто производствени причини, за да не може да бъде осигурен внос, то тогава е необходимо да се пристъпи към указания към предписващите лекари и отпускащите фармацевти какъв е аналогичният продукт от същия клас на това лекарство. Ако няма от същия клас, тоест продуктът е иновативен – какъв продукт от друг клас лекарствени продукти би могъл да бъде ползван със същата терапевтична сила, посочи гостът в предаването. 

Според Маринкова в момента проблемът съществува, защото комуникацията се къса на няколко места.

„Компаниите производители предупреждават Изпълнителната агенция по лекарствата. Тя публикува техните предупреждения, но забързани в своя ритъм и в грижата за своите пациенти, и лекарите, и фармацевтите не могат самите активно да търсят тази информация. Тази информация трябва да стига много бързо до тях - например чрез терапевтични ръководства на министерството“, каза гостът.

Като трета мярка за облекчаване на снабдяването с лекарства Маринкова посочи промяна в Наредба 4 от 2009 г., която да позволява на фармацевта в аптеката да смени кода на здравната каса, с който се отпускат лекарства на пациентите.

„Четвъртата мярка е да започне моментална и много силна борба с незаконните практики и с контрабандата на лекарства. Тези практики трябва да бъдат пресечени с всички сили и с целия контрол на държавата”, каза Боряна Маринкова.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още