IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След проверки първите санкции за недостиг на лекарства са факт

Един търговец на едро на лекарства остава без разрешително, а друг - без склад

14:51 | 13.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

След няколко месеца на ескалиращ проблем с липса на лекарства в търговската мрежа у нас и последвали проверки здравното министерство наложи и първите санкции. На двама търговци на лекарства ще бъдат наложени глоби. Един търговец на едро на лекарства остава без разрешително, а на друг ще бъде затворен складът.

Това съобщи в Бургас служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Той поясни, че основните нарушения са, че не е подавана информация към Системата за наблюдения и проследяване на зареждането и разпределението на лекарства към аптечната мрежа. Не са спазени указанията и задълженията, които имат.

Здравният министър информира, че ведомството е провело 60 проверки в складове на едро, както и на търговци на дребно. Проверките ще продължат с още по-голям интензитет, посочи Меджидиев, цитиран от БТА.

В коментар на ситуацията относно недостига на лекарства у нас и има ли решение на проблема министърът заяви, че "недостигът на лекарства в момента е за цяла Европа, не само за България, но това нас не трябва да ни успокоява".

По думите на здравния министър през последния месец има резултат от действията, които Министерството на здравеопазването е предприело.

За последните два месеца са осигурени двеста хиляди опаковки различни медикаменти допълнително извън плановите доставки. Мобилизирани са всички фирми за проследяване на предстоящ недостиг, а не на наличен недостиг.

По думите му някои от медикаментите, които се следят чрез системата досега, не са сред заплащаните от Здравната каса и не е било възможно да бъдат проследени. "Министерството на здравеопазването предприема и законови промени - да се даде възможност за медикаменти, за които има липса, да могат да бъдат включени за активно наблюдение и да се налага забрана за износ от страната", обясни Меджидиев.

Преди месец Асен Меджидиев обяви, че в Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) има сериозни пропуски, които компрометират данните от нея, включително и забранителният списък за износ на лекарства. Освен това търговци на едро с лекарства не са подавали коректно информация в електронната система.

Срещу търговците на едро, които не са подавали коректно информация към СЕСПА, беше образувано административно производство. Тогава министърът каза, че може да се стигне и до отнемане на лиценза им.

За да се избегне недостигът на лекарства в бъдеще и да се подобри контролът върху наличностите, Министерство на здравеопазването предлага пакет от законодателни промени. Предвижда се промяна на алгоритъма на системата за изчисление на потреблението на лекарства, съкращаване на сроковете за издаване на разрешение за паралелен внос и образуване на цена, като то ще има определен срок на действие, въвеждане на задължение аптеките да се снабдяват с лекарства само от търговци на едро, а лекарствата по лекарско предписание да се предоставят само срещу рецепта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още