IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как може да се реши кризата с недостига на лекарства в България?

Проблемът с дефицита на някои медикаменти не е заради паралелния износ, казва Боряна Маринкова

11:24 | 23.01.23 г. 1
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Повече от година има проблеми с няколко лекарствени продукта на българския пазар, има и свръхпотребление, но проблемът с недостига на медикаменти не идва от там. Това обясни изпълнителният директор на Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства Боряна Маринкова Bulgaria ON AIR.

В края на миналата седмица служебният здравен министър Асен Меджидиев обяви, че в Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) има сериозни пропуски, които компрометират данните от нея. Освен това търговци на едро с лекарства не са подали коректно информация в електронната система.

"Свидетели сме на доста манипулативно отношение и спекулации с проблемите на хората. Най-лесният начин е да обвиним паралелния износ, което пречи на търсенето на реално решение на проблема", посочи Маринкова. Тя призова за ясна информация какво се е случило, да има реални мерки, чрез които да се подобри достъпът до лекарства.

"Това, което е в нашите ръце, е да насърчаваме паралелния внос, да се търсят възможности за бързи доставки, включително от всички търговци на едро", заяви Маринкова.

Като важен момент тя посочи и навременното уведомяване на търговците на лекарства и паралелните износители и вносители, когато има риск за някои медикаменти.

Друг проблем, който тя отчете, е закъснялата информация към лекари и фармацевти за недостига на лекарства - това, че те, вместо да си вършат работата с пациентите, трябва да се ровят в списъци и да проверяват медикаментите. 

"Специалистите имат ограничено време, за да я търсят тази информация, трябва активно да бъдат информирани през институциите. Експертизата на тези хора е много повече в лечение на пациентите, нека да получават информацията по лесен за тях начин", призова гостът.

Маринкова беше категорична, че проследяваните лекарства никога не са били намалявани от 400 на 60, както твърдят от здравното министерство. А системата проследява всички лекарства в позитивния лекарствен списък - около 4 хиляди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 1 година
КАТО СЕ НАМАЛИ ДРАСТИЧНО ПРЕДПИСВАНЕТО И КОНСУМАЦИЯТА НА ЛЕКАРСТВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още