IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ: Недостигът на лекарства у нас е и заради липсата на контрол

След установени пропуски в системата за наблюдение на лекарствата не са предприети мерки. Служебната власт предлага законови промени

13:28 | 20.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) има сериозни пропуски, които компрометират данните от нея, включително и забранителният списък за износ на лекарства. Освен това търговци на едро с лекарства не са подали коректно информация в електронната система.

Това е установила проверката на "Информационно обслужване" след одит, разпореден от предишното ръководство на Министерство на здравеопазването и извършен през март миналата година, обяви на пресконференция служебният здравен министър Асен Меджидиев. Той даде брифинг във връзка с резултатите от проверката.

По думите му въпреки установените пропуски не са взети мерки за отстраняването им. „Единственото, което е направено от предшественичката му Асена Сербезова в тази посока, е смяната на формулата за установяване на недостига“, посочи Меджидиев.

Министърът припомни, че по този повод е разпоредил масови проверки, които са установили търговци на лекарства на едро, които не са подавали коректно информация към СЕСПА. Срещу тях е образувано административно производство и може да се стигне и до отнемане на лиценза им, посочи Меджидиев.

Извършени са проверки на над 20 търговеца на едро, които са установили, че на част от продуктите е извършен износ и няма постъпила информация за недостиг в СЕСПА. Нарушението на търговците е, че не са подали информация в електронната система, каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той уточни, че става въпрос за трима търговци на едро. При един от тях ще се стигне и до прекратяване на разрешение за търговска дейност. Констатиран е недостиг на определен вид инсулин, като при проверката се вижда, че 10% от полученото количество като доставка е изнесено. Продуктът обаче не е бил в забранителния списък. Нарушението на търговеца е, че не е подал информация в системата.

Здравният министър каза, че одитът на "Информационно обслужване" показва редица пропуски в информационната система за проследяване и анализ на лекарствата у нас. А именно - не е извършван контрол и проверка на субектите, регистрите се актуализират ръчно, липсва технологичен инструмент, чрез който да се контролира подаваната информация. Системата позволява да се въвеждат данни до 180 дни назад във времето, което компрометира информацията към ИАЛ. Липсва автоматизиран процес за установяване на наличностите, а всеки администратор може да пипа системата, както му е изгодно, обясни Меджидиев.

За да се избегне недостигът на лекарства в бъдеще и да се подобри контролът върху наличностите, Министерство на здравеопазването предлага пакет от законодателни промени.

Системата за наблюдение на лекарства, която сега наблюдава 60 лекарства, е направена така, че всеки би могъл да "влезе" в нея, без да остави следи, допълни той. При спад на наличността на даден медикамент под 65% се спира износа му. Предлагаме този процент да стане 100, уточни министърът, тоест износът ще е при сто процента наличност на препарата у нас. По думите му в този списък трябва да попаднат медикаменти, които са животоспасяващи за населението. 

Предвижда се промяна на алгоритъма на системата за изчисление на потреблението на лекарства, съкращаване на сроковете за издаване на разрешение за паралелен внос и образуване на цена, като то ще има определен срок на действие, въвеждане на задължение аптеките да се снабдяват с лекарства само от търговци на едро, а лекарствата по лекарско предписание да се предоставят само срещу рецепта.

Проверките на Изпълнителната агенция по лекарствата ще продължат, докато не бъде променен законът и не бъдат отстранени пропуските в системата, заяви Меджидиев. И призова предшественичката му на поста Асена Сербезова да обясни защо в рамките на нейното управление не са предприети мерки за отстраняване на проблемите в системата за проследяване на лекарствата.

Служебното правителство започва подготовка на екипи, площадки и хангари за медицински хеликоптери у нас, каза още Меджидиев по темата за спешната помощ по въздух. Сформирана е работна група между Министерство на здравеопазването, Министерство на транспорта, МВР, Министерство на отбраната, МРРБ и Министерство на финансите. Целта е при наличност на медицински хеликоптер в България да сме готови веднага, обясни Меджидиев.

След месеци на напрежение заради недостиг на определени лекарства в търговската мрежа в страната здравните власти миналата седмица обявиха и други мерки срещу недостига за затягане на контрола.

Специализираният съвет за контрол над лекарствоснабдяването към министъра реши аптеките да имат достъп до наличността на лекарствените продукти в складовете. Освен това ежедневно на общопрактикуващите лекари ще бъде предоставяна информация за наличните количества и недостига на медикаменти.

Трябва да се осъществява държавен контрол върху лекарствата, категоричен е Меджидиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още