IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Костов: Липсващите лекарства по лекарско предписание са близо 400

Проблеми с веригите за доставки на лекарства в цяла Европа са верни само за Западна Европа, но не и за България, проблемът у нас е в износа им

10:31 | 28.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Твърденията, че имаме общи проблеми с веригите за доставки на лекарства в цяла Европа са верни само за Западна Европа, но не и за България. За нашата страна проблемите са свързани с износа, липсват основно оригинални, а не генерични лекарства. Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред Bulgaria ON AIR. Проблемът е, че системата у нас в момента не препятства за изнасяне на лекарства от складовете и медикаментите се изнасят безпроблемно, посочи той.

Костов коментира за пореден път темата с дефицита на някои лекарства в аптечната мрежа. В аптеките липсват животоподдържащи инсулини. При омбудсманa са постъпили десетки жалби, по които тя настоява да се извършат незабавни проверки, както и да се вземат мерки по отстраняване на пропуските. 

Костов е категоричен, че в България се внасят достатъчно количества лекарства, но те осе изнасят извън страната и това е причината за недостига. По думите му притежателите на разрешение за употреба у нас внасят дори повече от нужните количества.

"Инсулин има, но определени инсулини ги няма - 7 вида липсват в момента. Тези инсулини не липсват от сега, даже се увеличават като брой. Те се изнасят и това е причината за липсата“, посочи той и допълни, че те са в списъка на изнесените лекарства по информация на Изпълнителната агенция за лекарствата. 

По думите му проблемът е, че има липсващи над 20 други лекарства за диабет, които са също така важни за болните, сред тях са оземпик и рибелсус. Има и лекарства за диабет, които не се изнасят. При едните има интерес и са регистрирани в съответната държава, затова се изнасят - най-често за Германия, стана ясно от думите на госта.

"Румъния изнася дори повече от България, защото пазарът там е по-голям. В Гърция също, но такива дефицити като в България не се формират.

Костов даде пример с Австрия, където 217 лекарства са дефицитни за миналия месец, от които само 7 съвпадат с дефицитните в България. Няма нито един инсулин, който да липсва в Австрия.

По думите му твърденията, че имаме общи проблеми в цяла Европа и те са свързани с веригите за доставки, са верни само за Западна Европа, но не и за България", обясни Костов

„Повечето диабетици имат резерви, които пазят за такива случаи. Разменят си лекарства в групите, записват се и обикалят аптеките“, допълни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти не работи, твърди Николай Костов.

"Твърде малко лекарства влизат в този забранителен списък. Инсулинът не влиза твърде често в списъка. Липсващите лекарства по лекарско предписание са близо 400, но няма как всички да влязат, защото там са само медикаментите от позитивния лекарствен списък. Това се отнася и за изнасяните лекарства. Самата система за проследяване на наличностите трябва да се промени", коментира той.

Според Костов системата в момента не препятства за изнасяне на лекарства от складовете у нас и медикаментите се изнасят безпроблемно. 

За проблемите с дефицита на лекарства се говори от години. В началото натази година здравните власти установиха, че в Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) има сериозни пропуски, които компрометират данните от нея, включително и забранителният списък за износ на лекарства. Освен това търговци на едро с лекарства не са подавали коректно информация в електронната система.

Срещу търговците на едро, които не са подавали коректно информация към СЕСПА, беше образувано административно производство.

За да се избегне недостигът на лекарства в бъдеще и да се подобри контролът върху наличностите, Министерство на здравеопазването предложи пакет от законодателни промени. Предвижда се промяна на алгоритъма на системата за изчисление на потреблението на лекарства, съкращаване на сроковете за издаване на разрешение за паралелен внос и образуване на цена, като то ще има определен срок на действие, въвеждане на задължение аптеките да се снабдяват с лекарства само от търговци на едро, а лекарствата по лекарско предписание да се предоставят само срещу рецепта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още