IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Маринкова: Паралелната търговия е решение за недостига на лекарства, а не проблем

За миналата и по-миналата година по търговски съображения от България са изтеглени 639 лекарства

17:59 | 23.08.23 г.

Паралелната дистрибуция е решение на недостига на лекарства и е парадоксално, че в нашата държава администрацията го нарича проблем. Това каза Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства в предаването ''Бизнес старт'' по Bloomberg TV Bulgaria.

По-рано днес здравният министър Христо Хинков каза, че реекспортът е основната причина за недостига на лекарства в страната.

По думите на Маринкова в момента е един от най-спокойните периоди и има сравнително ниска липса на лекарства. „Всички тези лекарства, които са в някакъв вид дефицит, са в системата за проследяване на наличностите“, посочи тя и подчерта, че за да има липса на определено лекарство, трябва да се разбере причината, защото „ако не изследваме причините, никога няма да намерим и решенията“.

Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства от години предлага решения срещу недостига, посочи Маринкова. „Администрацията като че ли ги подминава и се хваща за най-лесното - набеждаването на една напълно законна дейност каквато е паралелната дистрибуция“, каза тя.

Гостът подчерта, че причините за дефицит на медикаменти са разнообразни и трябва да се анализират конкретно и детайлно. Маринкова уточни, че само по търговски съображения, което няма нищо общо с паралелната дистрибуция, се изтеглят стотици лекарства всяка година. ''За миналата и по-миналата година по търговски съображения единствено и само от България са изтеглени 639 лекарства. Това са официални данни на Изпълнителната агенция по лекарствата“, посочи събеседникът. 

Много често пациенти сигнализират за липса на наличност на медикаменти, които не се предлагат вече на пазара, допълни Маринкова. Тя обясни, че паралелната дистрибуция много бързо може да помогне, когато няма решение от дистрибутора. „Паралелната търговия се извършва с оглед да има конкуренция на лекарството само със себе си и да се осъществи движение от пазари с излишък към пазари с недостиг“, посочи Маринкова.

В ефира на предаването тя обясни, че проблеми с антидиабетичните продукти има не само в България, но и в САЩ, където паралелната дистрибуция не съществува. Тя коментира, че този световен недостиг се дължи на недостатъчен капацитет за производство и на неочаквано повишеното потребление.

На въпроса кои са най-големите предизвикателства за търговията на лекарства Маринкова изтъква на първо място стигматизацията на паралелната дистрибуция, а на второ - необходимостта да се припомни ключовата роля на дистрибутора в системата, защото той е мостът, който обезпечава възможността на търговците на дребно да извършват своята работата.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още