IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хинков: Реекспортът на лекарства е основен проблем на здравната ни система

Системата на Спешна помощ има нужда от радикална реформа, основана на парамедици, каза здраваният министър

11:49 | 23.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Христо Хинков Снимка: БГНЕС
Христо Хинков Снимка: БГНЕС

Реекспортът е основната причина за недостига на лекарства в страната. Това до голяма степен е и криминален проблем. Това заяви здравният министър Христо Хинков по Нова телевизия, определяйки реекспорта на лекарства като основен проблем на здравната система.

Според него, ако има достатъчно лекарства за употреба в страната, ще може да се разреши и реекспорт. „Искам да се боря с това (…)Трябва да се регулира, като се разреши износ само при наситен вътрешен пазар", каза Хинков.

Парите в системата не достигат, но това е основно заради несправедливото им разпределение, посочи министърът. „Огромна част от средствата отиват за лекарства, а една немалка част от тях се реекспортира. Ако постигна малък успех в това, ще съм изключително удовлетворен, защото това е най-големият проблем“, каза Хинков.

Всички антибиотици и лекарства за диабет ще бъдат продавани само с електронна рецепта и ефектът от това ще е много сериозен, заяви още министърът, допълвайки, че все още нямаме програма за борба с антибиотичната резистентност.

Той подчерта, че антимикробната резистентност е много голям проблем и с предприетите мерки ще се спре масовата употреба на антибиотици „с нужда и без нужда от лаици". Може би трябва да бъде въведена и конкретна забрана за продажбата на антибиотици без рецепта и това да бъде нарушение на закона, допълни още Хинков.

В коментар на проблема с недостига на спешни медици министърът каза, че се прави всичко възможно, за да бъдат увеличени заплатите на целия персонал в сектора. Той обясни, че исканията на синдикат „Защита“ са такива, че „ако ги приемем, заплатите на медицинските сестри ще се изравнят с тези на шофьорите, което не е редно“. 

„Основната брутна месечна заплата на шофьорите ще стане 1500 лв., с класа прослужено време ще стигне 2000 лв. Основната заплата на професионалистите по здравни грижи е 2245 лв.“, каза министър Хинков.

Той изрази мнение, че системата на Спешна помощ има нужда от радикална реформа. По думите му тя трябва да бъде основана на парамедици. „Парамедикът, полицаят и пожарникарят са основните фигури при даването на първа помощ за спасяването на живот в „златния час“. Системата е много стара и изхабява лекарския труд. Ако един лекар работи в Спешна помощ, се деквалифицира. Мястото на лекаря не е в линейката“, заяви здравният министър.

Според него е странно, че години наред се говори за увеличение, което идва благодарение на добри разчети във финансовото министерство, и сега започват протести.

Хинков коментира и изнесените данни за високи заплати на някои директори на болници. „Ако аз ходя на няколко места и правя големи, тежки операции, естествено, че доходът ми ще е висок. Как се разпределят тези средства в болницата, как се разпределя доплащането на екип, съм си поставил за цел да изследвам, за да се намали доплащането от страна на пациента, защото избор на екип, например , е допълнително плащане“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още