IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хинков: Ръстът на заплатите в Спешна помощ е 22%, ново увеличение - догодина

Работещите в Спешна медицинска помощ излязоха на протест заради несъгласие за разпределението на допълнителните средства

17:50 | 21.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Постигнато е увеличение на заплатите в центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) от 22% в сила от 1 август. Над 500 лв. е постигнатото увеличение на средната заплата за лекар в Спешна помощ, а за шофьор то е 258 лв. На този етап по-голямо не е възможно, но Министерство на здравеопазването ще работи за ръст в доходите в спешната помощ в Бюджет 2024 г. Това стана ясно от думите на здравния министър Христо Хинков, който даде специална пресконференция в отговор на протестите на синдикат „Защита".

По-рано днес представители на синдикат "Защита" протестираха пред Министерския съвет. Заради несъгласието относно разпределението на допълнителните средства за възнаграждения, те поискаха оставката на цялото правителство.

„Най-лесно е да се иска оставка, но проблемът е от години и не може да се реши в рамките на два месеца“, каза Хинков, цитиран от БТА.

Министърът на здравеопазването обясни, че предложенията на синдиката за увеличението на възнаграждения - на шофьор с 600 лева, с 500 лева на фелдшер, с 400 лева за лекари, с 330 лева на медицински сестри, са били представени на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, но не са одобрени. „Сумите, предложени от синдикат „Защита", нахвърлят предоставените 30 млн. лева допълнително от държания бюджет“, каза Хинков.

„От гледна точка на ситуацията в страната и на желанието да влезем в 3% дефицит увеличението на заплатите никак не е малко. Многократно това нещо го бяхме заявили на синдикат „Защита", който е долу под нашите прозорци", каза той.

Основната брутна месечна заплата на шофьор в центровете за спешна медицинска помощ ще бъде 1500 лева, като средното увеличение е с 258 лева, каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. След договореното увеличение с 22% за работещите в спешната помощ лекар с две специалност ще получава 3300 лева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В края на миналата седмица на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество беше договорено възнагражденията в центровете за спешна помощ да се увеличат с 22% от 1 август по категории персонал.

Синдикат „Защита“ протестира с искане за справедливо разпределение на увеличените средства за спешната помощ. Според синдиката работещите в системата са излъгани с предлаганото увеличение на заплатите.

Протестиращите настояваха и за нова среща с министъра на здравеопазването.

„Ще внесем писмо в Министерски съвет с искане за справедливо разпределение на средствата на работещите в центровете за спешна помощ“, каза за БТА председателят на синдиката Красимир Митов.

По думите му заложеното увеличение разтваря ножицата още повече, тъй като това не отговаря на обещаното на среща с министър Хинков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Според Митов ако сега заплатите на работещите в центровете се увеличат с по 22 на сто, това няма да доведе до исканото от тях увеличение по категории.

За работещите в центровете за спешна помощ и в регионалните здравни инспекции в бюджета за тази година са предвидени допълнително 30 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още