IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за модернизация на спешната помощ е провален, връщаме 50% от евросредствата

Ще се наложи довършване с пари от бюджета, каза здравният министър Христо Хинков

18:56 | 22.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Проектът за модернизация на спешната помощ в страната е провален и вероятно ще се наложи да се връщат половината евросредства по него, след което да се завърши с пари от бюджета. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Христо Хинков пред депутатите в парламентарната комисия по здравеопазване.

По изчисления на Министерството на здравеопазването става дума за 85 млн. лева по проекта, или половината от цялата сума.

Проектът за модернизация на спешната помощ в страната се осъществява по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 и започна през октомври 2018 г. След удължаване на срока му той трябва да приключи до 23 декември 2023 г. Общият бюджет на проекта е 163 млн. лв.

Проектът предвижда купуването на 400 нови линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, както и обновяване на спешните отделения в 34 лечебни заведения, 27 центъра за спешна медицинска помощ и 170 филиала. Крайният срок за плащане по проекта е 23 декември 2023 година, а все още има ремонтни дейности, които не са започнали. 

Хинков не коментира причините за провала на проекта. „Не можем да се справим поради различни причини с предвидените строително-ремонтни дейности“, посочи лаконично той.

Обмисля се проектът да бъде обявен за неактивен в края на тази година и всички дейности, което ще наложи довършване със средства от държавния бюджет. По думите му до края на годината се очаква да бъдат закупени още 42 линейки с висока проходимост, които са предвидени от общо 400-те линейки, като по този компонент проектът ще бъде изпълнен.

Има възможност проектът да се удължи още веднъж – до края на следващата година, тъй като досега е изпълнен на 70%. В този случай ще трябва да го довършим със средства от националния бюджет, уточни Хинков.

Министърът докладва, че към момента напълно завършените строителни обекти са 31, а 45 предстои да бъдат завършени до края на годината. За 19 обекта тече избор на изпълнител, а 6 са в процес на сключване на договор. В 72 обекта предстои да започнат строително-монтажни работи, 48 са в процес на изпълнение, един е в процес на смяна на местоположението. За 58 обекта предстои обявяване на обществена поръчка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още