IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стандарт за държавните болници ще регулира разликите в лекарските заплати

До три месеца се чака доклад за причините за реекспорта и периодичното изчезване на лекарства на българския пазар, каза здравният министър

14:29 | 15.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

До края на годината Министерството на здравеопазването ще предложи да бъде въведен таван на заплатите в лечебните заведения през съответните регулаторни механизми. Работи се по изготвяне на стандарт за държавните болници, който да регулира разликите при заплатите на медиците. Това каза по Нова телевизия министърът на здравеопазването Христо Хинков. Според него е необходимо да се поставят стандарти, които да важат за болниците с над 51% държавно участие. 

Хинков посочи, че проблемът е в преразпределението на средствата по клиничните пътеки, тъй като чрез тях се формират заплатите на медиците.

С поставяне на стандарти на управляваните от здравното министерство болници до края на годината ще се преодолеят различията в заплащането на лекарите. „Въпросът е да се прецени точно какъв ще бъде този марж, най-ниската и най-високата заплата“, посочи министърът. Той допълни, че става въпрос за заплатата, а не за дохода на лекарите, който се формира въз основа на заплатата и допълнителните практики и труд.

„Маржовете в тези доходи също са огромни, но те трудно могат да бъдат регулирани по простата причина, че едни специалности са доста атрактивни и носят голям доход“, каза  Хинков. Доходите на лекарите трудно може да бъдат контролирани, защото те често идват от няколко практики и допълнителен труд. Лекарската професия не е пазар, не е регулируема изцяло", заяви Хинков. 

Той добави и друг аспект на проблема - неатрактивността на лекарската професия. Министърът изброи като причини за това големият обем работа и високите изисквания към специалистите. „Заплащането, колкото и да е високо, не компенсира изтощаването на лекарите, на сестрите, на целия медицински персонал“, посочи Хинков. 

Относно възнагражденията на медицинските сестри министърът каза, че те получават твърда заплата, но нямат възможност да формират доход като лекарите. Затова „трябва да им се обърне по-особено внимание“. „Поставил съм си го като задача. Имаме намерение да предложим те да се включат в рамковото договаряне, така че да се почувстват по-самостоятелни", коментира министърът.

По казуса с дефицита на лекарства Хинков обясни, че е разпоредил да се изготви доклад и да се опишат причините за реекспорта и периодичното изчезване на лекарства от нашия пазар.

Периодичното изчезване на медикаменти от пазара, липсата на евтини такива, както и реекспортът той определи метафорично като „тайните апартаменти“ на здравеопазването. „Ако има криминален реекспорт, би трябвало съответните служби да вземат отношение. Ако обаче реекспортът е легален, е много трудно да се бори това“, призна министърът. Той очаква докладът да е готов до два-три месеца, за да оповести публично причините за недостига.

Здравният министър коментира и темата за големия брой болници в страната. По думите му е трудно да се пребори роенето им, защото „имаме 400 болници при по-малко от 200 през 2001 г. и това се дължи на спирането на приватизацията на съществуващите тогава болници, които бяха още от времето на предишната система „Семашко“.

Той направи и друго уточнение - в момента се наблюдава и „затваряне на веригата“ в сектора, като мощни фармацевтични компании правят болници, които поради добрия си мениджмънт „засмукват“ лекари, коментира той и допълни: „Аз не мога да провеждам здравна политика с частни болници, защото те имат собствен интерес, собствен мениджмънт и трябва да се намери начин този ресурс да бъде вкаран в публичното здравеопазване. Трябва да се намери начин частните болници, които работят добре, но в една посока, да могат да се включат в предлагането на услуги за цялото население, включително ако трябва и социални“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още