IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър: Спешната помощ по въздух ще работи пълноценно до 2 години

Екипът на Христо Хинков работи по ново остойностяване на клиничните пътеки

11:20 | 10.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Христо Хинков Снимка: БГНЕС
Христо Хинков Снимка: БГНЕС

В началото на 2024 г. няма да имаме пълноценна спешена помощ по въздух, тъй като страната ни ще разполага само с един хеликоптер. Това заяви пред БНТ министърът на здравеопазването Христо Хинков. Той поясни, че системата за спешна медицинска помощ по въздух трябва да се гради дълго, процесът е бавен и ще завърши до една или две години.

Хеликоптерите, които са поръчани, няма да могат да се използват пълноценно при спасителни акции в планината, каза още здравният министър. И обясни, че още в началото си проектът не е заложен, за да се комбинира за нуждите на планинското спасяване. Сега няма как да се направи, защото означава ново отлагане, обясни Хинков. Той уточни, че поръчаните хеликоптери не са пригодени да летят и кацат през нощта, което ги прави неизползваеми за нуждите на планинското спасяване. Това би било сложно, тъй като хеликоптерите не са пригодени за тежестта на лебедка. Според него в някои случаи все пак ще може да бъдат използвани. Това ще става, ако има подходящо място за кацане в планината или ако се налага да вземе човек от земята. 

Хинков каза още, че поръчаните хеликоптери ще могат да работят пълноценно около година след пристигането им. През този период ще се направи допълнително обучение на екипите, за да може да използват летателните машини и през нощта.

Вчера транспортният министър Георги Гвоздейков обяви, че правителството е спряло ликвидацията на държавното дружество "България хели мед сървиз" и именно частното дружество ще продължи дейността.

Относно Националната детска болница министър Хинков заяви, че проектът не е спиран и ще се реализира, така както е заложен. Не се търсят нови варианти, педиатрията ще се построи на терена в Горна Баня, отчуждават се имоти, движи се по план, увери министърът. По думите му ще се осигури достатъчно персонал в новото лечебно заведение, като има възможност там да бъде преместена цялата педиатричната клиника "Иван Митев" плюс други специалисти. 

Министърът посочи, че има някои проблеми с инфраструктурата, свързани с достъпа до болницата, които трябва да се разрешат. Той уточни, че няма да има хеликоптерна площадка в Националната детска болница.

По повод състоянието на Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“ във Враца, закриването на детското отделение и оставката на изпълнителния директор д-р Кети Ценова здравният министър съобщи, че д-р Ценова е подала оставка и той ще я приеме.

Министърът посочи че проблемите с финансирането, лекарските заплати и с детското медицинско обслужване са стари и добре познати. Той допълни, че днес има среща с борда на болницата във Враца, с педиатрите, които напускат, с областния управител и с кмета.

Във връзка с недофинансирането на болниците Хинков коментира темата за цените на клиничните пътеки.

„Увеличаването на цените на клиничните пътеки е сложна процедура“, каза той и допълни, че е възложил на екип да започне ново остойностяване. Хинков отяабеляза, че има амбиция да работи в тази посока. Той иска да въведе и коефициенти за тежест и съпътстващи заболявания към пътеките, които да допринесат за по-равномерно разпределение на средствата. В момента пътеките не отчитат дали даден случай е тежък и дали пациентите имат други заболявания, което се отразява на лечението и цената му.

Хинков има амбиция и за преоценка на труда на работещите в Спешна помощ, така че те да минат в първа категория труд.

Хинков коментира и темата за парамедиците, посочвайки, че това е дълбока реформа, която изкарва лекарите от линейките и ги вкарва там, където им е мястото - в болницата. Предстои да се водят разговори как ще се въведе тази система в България, защото сега е въведена частично и това само увеличава хаоса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още