IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът спря ликвидацията на дружеството за спешна медицинска помощ по въздух

Възобновяването на "България хели мед сървиз" ЕАД улеснява модела на финансиране на системата в България, твърди министърът на транспорта

16:13 | 09.08.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Правителството прекрати ликвидацията на "България хели мед сървиз" ЕАД  – дружеството, което беше създадено за осигуряване на въздушен транспорт с хеликоптери за нуждите на спешната медицинска помощ. Това обяви на брифинг в Министерския съвет министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. 

Той припомни, че дружеството беше преустановено и обявено в ликвидация от служебния кабинет на Гълъб Донев и обясни защо правителството „Денков-Габриел“ се връща към стария ваиант, при който частно, а не държавно дружество ще оперира тази дейност.

Гвоздейков аргументира решението на правителството да се върне на първоначалния вариант с факта, че проектът за въздушните линейки се финансира и осъществява по Плана за възстановяване и устойчивост, където „ясно и категорично са заложени параметри, свързани с европейски регулации, които стриктно трябва да бъдат спазвани“. По думите му е „много важно отговорността и функциите да бъдат делегирани конкретно на някого и той да носи цялата отговорност за това, което прави, включително за мисиите по въздух“. Според него избраният модел за изграждане на системата за хеликоптерна помощ ще улесни нейното финансиране. 

Министърът посочи, че възобновяването на работата на "България хели мед сървиз" ЕАД е в доста напреднала фаза. Определени са оперативните бази, които не са площадки в болниците, а места, където са базирани и ще оперират хеликоптерите. Министерството на здравеопазването подготвя документите за обявяването на обществената поръчка за изграждането на шестте бази, където ще бъдат бъдещите въздушни линейки. 

Водят се и разговори с лечебни заведения в страната, в които е възможно да има хеликоптерни площадки за транспортиране на пациенти. Сформирана е работна група за провеждане на разговори с всички болници, каза министърът.

Припомняме, че през юли 2022 г. правителството с премиер Кирил Петков прие разпореждане за учредяване на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала "България хели мед сървиз" ЕАД, което да извършва полети за спешна медицинска помощ по въздух. Негов изпълнителен директор стана настоящият ресорен министър Георги Гвоздейков. 

През февруари 2022 г. служебното правителство с премиер Гълъб Донев прие разпореждане, с което прекратява с ликвидация едноличното акционерно дружество с държавно участие в капитала. Тогавашният министър на транспорта Христо Алексиев аргументира решението с необходимостта тази дейност да премине към Държавния авиационен оператор. 

Министерският съвет вече определи шест оперативни бази за спешна помощ по въздух - в летищата в София, Пловдив, Търговище, Сливен, Долна Митрополия и Габровница.

Преди дни премиерът Николай Денков увери, че България ще получи първия хеликоптер в началото на 2024 г.

До момента са обучени около 90 лекари и медицински специалисти за нуждите на спешна помощ по въздух.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още